Moet je 10.000 stappen per dag zetten

Waar komt dat aantal toch vandaan? En is het überhaupt wel gezond.

stappenteller

Kort en snel: het is níet nodig om elke dag 10.000 stappen te zetten. Hoewel heel veel mensen dit aantal als ‘heilig’ beschouwen, is het jaren geleden al door wetenschappers gerecenseerd als een mythe. 

De mythe van de 10.000 stappen is geboren in de jaren zestig. Een Japanse klokkenmaker produceerde een pedometer met een Japanse naam die zich laat vertalen als ’10.000-stappenteller’.

Cedric Bryant, de president en chief science officer van het Amerikaanse Council on Exercise, zegt in The New York Times: “Helaas is het [de Japanse stappenteller] een eigen leven gaan leiden. Onderzoek toont overduidelijk aan dat er geen enkele onderbouwing is voor 10.000 stappen als ideaal doel.”

De meest recente onderzoeken op dit terrein tonen aan dat de gezondheidseffecten van wandelen om en nabij de 7.500 stappen het plafond bereiken. Maar 4.000 stappen zetten per dag zou al als gezondheidsbevorderend werken. Dat scheelt toch weer. Wel wordt aangeraden om er ook krachttraining bij te blijven doen. Twee keer per twintig minuten is al voldoende.