De 15 minuten-maaltijd voor dit weer

Omdat de lente ook deze week weer doet alsof het herfst is: deze heerlijke boerenkool met spiegelei en spek bereid je in een kwartier.

vince lee unsplash boerenkool
Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

Als het aan ons lag, stonden we nu vrolijk te barbecuen op de patio. Maar de temperatuur komt ook deze week nauwelijks boven de tien graden uit. En van dat geplens de hele dag krijg je sowieso meer zin in een stamppot dan in een Aperol Spritz.

Als je een pan boerenkool maakt, blijft er altijd wel iets over. Awel, met dat restje boerenkool weten wij wel raad. Gooi een houtblok op het vuur, zet het glas whisky maar vast klaar, want deze maaltijd bereid je in niet meer dan een klein kwartiertje.

Ingrediënten(voor 2 personen) 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • Restje boerenkoolstamppot
  • 4 plakjes ontbijtspek 
  • 2 eieren
  • 200 gram paddenstoelen (in plakjes gesneden)

Bereiding 

Verhit anderhalve eetlepel olijfolie in een grote koekenpan totdat die goed heet is. Voeg het restje boerenkoolstamppot toe en druk aan tot een koek. Blijf tijdens het bakken met je spatel de koek platdrukken. 

Draai hem na vijf minuten om. Als het goed is, is de onderkant dan al knapperig en bruin geworden. De kans is groot dat de koek iets uit elkaar valt, maar dat is niet erg.

Verhit in de tussentijd een halve eetlepel olie in een koekenpan op hoog vuur en voeg de paddenstoelen toe met wat zout. Bak één à twee minuten totdat ze bruin kleuren. Bak ze dan op halfhoog vuur gaar, totdat het vrijgekomen vocht is verdampt, circa vijf tot acht minuten. 

Voel je een herfstdipje in de lente? Zo ga je 'em te lijf.

Verwarm een bordje in de magnetron en doe daar de paddenstoelen op. Bak in dezelfde pan op hoog vuur de plakjes ontbijtspek knapperig en leg die ook op een warm bordje. 

Breek twee eieren boven hetzelfde pannetje en zet het vuur laag. Doe er een deksel op en bak ongeveer drieënhalve minuut. 

Leg de gebakken boerenkool op het bordje, bij de paddenstoelen, het spek en het ei. Smakelijk eten.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder