Zenith imponeert met primeur in de Defy Skyline

Maar het duurt even voordat je ’t ziet.

Zenith is goed op weg om zijn positie te verstevigen op de markt voor luxe horloges. Tijdens de LVMH Watch Week 2022 hebben ze de Zenith Defy Skyline gepresenteerd. Eén van hun belangrijkste lanceringen van de laatste tijd. Met een primeur die tot op een tiende van een seconde loopt, letterlijk.

Het iconische El Primero-uurwerk is opnieuw geïnterpreteerd in een unieke en gloednieuwe toevoeging aan de Defy-collectie. De Defy Skyline combineert een strak ontwerp met een ongekende functie. Een primeur en dat is nu eens geen marketingpraat. Het architecturale en gefacetteerde silhouet is geïnspireerd op de vroege Defy-modellen met een roestvrijstalen kast van 41mm.

Blockbuster

De Defy Skyline is Zenith’s antwoord is op de horloge-blockbuster van vandaag de dag: stalen sporthorloges met een geïntegreerde band. Lees: net zoals onder meer de Audemars Piguet Royal Oak, de Patek Philippe Nautilus en de A. Lange & Söhne Odysseus. Naast een strakke kast en band valt de indrukwekkende sunburst-wijzerplaat op, die toch ook zeker wat Royal Oak-vibes geeft. Naast de stalen band kun je ook kiezen voor de meegeleverde rubberen band die het sterpatroon van de wijzerplaat dupliceert.

Dat Zenith echt met iets nieuws komt en niet enkel meelift met wat prima verkoopt, bewijzen ze met het nieuwe El Primero 3620-kaliber. Hoewel het qua opbouw vergelijkbaar is met de beroemde El Primero 3600-chronograaf, laat het nieuwe uurwerk de beroemdste complicatie van de El Primero – de chronograaf – achterwege en kiest in plaats daarvan voor een tijd- en datumkaliber dat nog steeds loopt op een frequentie van 5 Hz.

Kleine seconde

Het uurwerk heeft een unieke complicatie van 1/10 seconde in plaats van een traditionele kleine secondewijzer. Dit innovatieve uurwerk is ook zichtbaar voor de drager dankzij de saffieren achterzijde van de Defy Skyline.

Voor de eerste keer ooit heeft een horlogemerk een 1/10e van een seconde lopende secondewijzer op een wijzerplaat gezet. Hoewel dit misschien verwarrend klinkt, is het dat niet. De meeste horloges met een aparte wijzerplaat voor de seconden, ofwel de ‘kleine seconde’, laten de seconden zien die van de ene naar de andere springen of voorbij vegen. Het Zenith Defy Skyline-horloge heeft echter een hand die zo snel beweegt dat het fascinerend is. Waarom? Omdat die wijzer de seconden bijhoudt in stappen van 1/10e van een seconde en eens in de 10 seconden een omwenteling maakt op de subwijzerplaat ter hoogte van ‘negen uur’.

Met een waterdichtheid van 100 meter en een gangreserve van 60 uur, is de Zenith Defy Skyline verkrijgbaar in drie klassieke kleurstellingen – blauw, zwart en zilver – en is het horloge waterbestendig tot 100 meter door de geschroefde kroon. De Zenith Defy Skyline kost €8.300.