Gebruik deze 2 minutenregel voor minder stress

Dagelijks gestrest of vaak een overweldigend gevoel? Dit is het ultieme tegengif tegen uitstelgedrag.

David Allen, productiviteitsexpert en auteur van Getting Things Done, heeft deze 2 minutenregel populair gemaakt. Het werkt, omdat het voorkomt dat kleine taken zich opstapelen tot het punt waarop ze overweldigend en
onhandelbaar gaan aanvoelen.

De essentie is als volgt: Als een taak twee minuten of minder duurt, doe het dan meteen. En of dat nu een kort mailtje is of iets schoonmaken thuis, je kunt het zelfs uitbreiden naar gewoonten die je onder de knie wilt krijgen. Zoals eindelijk beginnen aan dat boek dat al een jaar in de kast ligt of sporten. Doe gewoon het kleinste beetje dat je kunt.

Heb je dit wel eens? Na het werk op de bank neerploffen met een onrustig gevoel, want je hebt nog tig to-do’s op je lijst, plus koken en misschien toch ook nog even die twee werkmails beantwoorden. Op de een of andere manier stel je het uit en weet je niet waar je moet beginnen. Met als gevolg een blokkade en een slecht gevoel.

David Allen maakte voor exact dit een regel. Vaak krijg je eenvoudige regels voor een oplossing, maar deze is zo simpel dat het bijna gênant wordt dat je er zelf niet aan hebt gedacht.

Lees ook: Efficiënter werken? Volg deze 7 tips

Begin als volgt: welke taak op je lijst kan je binnen twee minuten afmaken? Je zult trouwens verrast zijn hoeveel dingen niet meer dan twee minuten tijd kosten. En een nog betere verrassing is hoeveel orde je kunt creëren in de chaos met een paar van die 2 minuten sessies.

Meestal denken we na over het feit dat we iets kunnen doen – in plaats van het alleen maar te doen. Met de 2-minutenregel begint het meteen. Geen lijstjes, geen planning. Gewoon aan de slag. Dit helpt om stress te verminderen en je hoofd leeg te maken, omdat je je gedurende die tijd alleen op dat ene ding moet concentreren.

Maar dit werkt ook voor grotere taken. Gebruik diezelfde twee minuten om een begin te maken en als resultaat is het daarna geen enkele moeite om verder te gaan. Het is enkel die eerste hindernis overwinnen. Om de eerste stap te zetten. Zoals Allen zelf schrijft: “Het moeilijkste is niet het afmaken van een taak, maar het daadwerkelijk starten ervan.”

Het ultieme tegengif tegen uitstelgedrag.