Waar zie je alle 2024 Oscar-genomineerden?

Je hebt nog zeven weken om ze alle 10 te kijken.

Op 10 maart is het weer zover, dan vinden de 96ste Academy Awards plaats met Jimmy Kimmel als presentator. Genoeg tijd dus om in ieder geval de tien genomineerden te zien voor Beste Film. In alfabetische volgorde:

American Fiction

De verschijningsdatum is nog onbekend, maar omdat het een film van Amazon Studios is, zal hij binnen afzienbare tijd wel op Prime Video te zien zijn. Kreeg vijf Oscarnominaties, met Jeffrey Wright in de hoofdrol als professor die een boek schrijft vol zwarte stereotypes. Die vervolgens nog aanslaat ook.

Anatomy of a Fall

Digitaal te huur via Pathé Thuis en Prime Video. Het drama won de Palme d’Or in Cannes. Over een schrijfster die wel of niet haar man uit het raam duwde. Of pleegde hij zelfmoord? Regisseur Justine Triet is trouwens de enige vrouw die genomineerd is als Beste Regisseur.

Barbie

Eén van de twee zomerhits, naast Oppenheimer. Barbie (Margot Robbie) en Ken (Ryan Gosling) krijgen een identiteitscrisis als ze in de echte wereld belanden. Kreeg in totaal acht nominaties. Regisseur Greta Gerwig werd niet genomineerd als Beste Regisseur, maar maakt met haar man Noah Baumbach nog wel kans op een Oscar voor Best Adapted Screenplay. Te zien via HBO Max.

The Holdovers

Het komische drama draait nu in de bioscoop. Over een strenge leraar, een leerling en de schoolkok die met elkaar zitten opgescheept tijdens de kerstvakantie. Een relatief kleine, maar effectieve film waar Da’Vine Joy Randolph haast niet meer naast de Oscar voor Beste Bijrol kan grijpen. Aanrader.

Killers of the Flower Moon

Een lange zit, maar hij is ’t waard. De meeslepende film van Martin Scorsese kreeg tien nominaties, waaronder die voor Beste Regisseur, Muziek, een nominatie voor een Mannelijke Bijrol voor Robert De Niro en een nominatie voor Beste Actrice voor Lily Gladstone. Is nu te streamen op Apple TV+.

Maestro

Krijgt nog niet heel veel erkenning tijdens de awards shows, tot nu toe. Zonde, want Bradley Coopers epos over dirigent/componist Leonard Bernstein is waanzinnig. Te zien op Netflix en in de bioscoop en met zeven nominaties moet daarvan toch in ieder geval iets zijn te verzilveren.

Oppenheimer

De andere helft van de 2023-filmzomer. Alleen nog maar te huur/te koop via Pathé Thuis, Prime Video en iTunes. De film is dé kanshebber om te verslaan dit jaar. De film heeft 13 nominaties die netjes zijn verdeeld over de meeste prijscategorieën, waaronder Christopher Nolan voor Beste Regisseur. Als hij wint, is het de eerste keer dat hij een Academy Award wint.

Past Lives

Hoort bij de persoonlijke top 3 van 2023. Alleen nog maar te huur op dit moment bij Pathé Thuis en iTunes. Past Lives van Celine Song over terloopse keuzes en hun invloed op je leven, met Greta Lee en Teo Yoo in de hoofdrol. Voorlopig alleen nog beschikbaar op video-on-demand platforms als Pathé Thuis en iTunes.

Poor Things

Draait bij ons vanaf 8 februari in de bioscoop. Een twist op het Frankenstein-verhaal, waar Emma Stone weer tot leven wordt gewekt, maar met de hersenen van haar ongeboren baby. Met Mark Ruffalo en Willem Dafoe in bijrollen. Succesvol met 11 nominaties, waaronder Beste Film, Regisseur, Actrice en Bijrol.

The Zone of Interest

Vanaf 1 februari in de bioscoop. Eén van de meest donkere films in de lijst. Under the Skin-regisseur Jonathan Glazer krijgt hiermee zijn eerste Oscar-nominatie. Voor het zware verhaal over nazi-commandant Rudolf Höss en het idyllische huis van zijn familie, net buiten de verschrikkingen van Auschwitz. De film verdiende ook een nominatie voor Beste Geluid; als je de film hebt gezien, weet je waarom.