Vandaag gaat op het Tribeca Filmfestival in New York de documentaire Brats in première. In die documentaire gaat acteur Andrew McCarthy op bezoek bij andere leden van wat ooit de Brat Pack werd genoemd.
In de jaren tachtig kwam er vanuit Amerika ineens een grote hoeveelheid coming-of-age-films, met acteurs die soms nog niet eens de twintig gepasseerd waren. In een artikel in New York Magazine werd deze groep jonge sterren Brat Pack genoemd, een referentie aan hun leeftijd (die van brats, snotapen) en de Rat Pack, het sterrenensemble uit de jaren zestig rondom Frank Sinatra.
Het label Brat Pack achtervolgde acteur Andrew McCarthy zijn hele leven. Hij schreef er in 2021 al eens een boek over (Brat, An 80’s Story), en nu is er dus die documentaire, waarin McCarthy spreekt met een aantal andere oud-Bratpackers, onder wie Rob Lowe, Emilio Estevez, Ally Sheedy en Demi Moore. Met hen bespreekt hij het effect van hun ‘lidmaatschap’ van de Brat Pack. Kwam het ze in hun carrière ten goede of ten kwade?
Andrew McCarthy mag een vervelend gevoel hebben overgehouden aan de benaming Brat Pack, de films die de Bratpackers afleverde definiëren als geen ander de jaren tachtig. Was jij tiener in de jaren tachtig, dan waren dit de films die jouw gevoel vertolkten.
De films waren allen Amerikaans van origine, maar vonden ook in Europa een vruchtbare bodem. Is het de moeite waard deze films terug te kijken? Zeker wel. Daarom een selectie van de 6 beste.
Brat Pack Top 6
1// The Breakfast Club (John Hughes, 1985)
Vijf archetypische studenten moeten een zaterdag nablijven in de schoolbibliotheek: het studentje (Anthony Michael Hall), de sporter (Emilio Estevez), de sloddervos (Ally Sheedy), de bad boy (Judd Nelson) en het prinsesje (een geweldig pruilende Molly Ringwald).
In eerste instantie zitten ze elkaar in de haren, maar naarmate de zaterdag vordert (onder toeziend oog van een karikaturaal slechte opzichter) delen ze hun persoonlijke verhalen, waarna ze elkaar als individu gaan zien. Waarmee The Breakfast Club eigenlijk een handleiding is voor tieners om autonoom te blijven en groepsdruk te weerstaan.
De Schotse Simple Minds braken door met het nummer dat synoniem kwam te staan met jeugdige rebellie: Don’t You Forget About Me.
2// St. Elmo’s Fire (Joel Schumacher, 1985)
Film met een ensemblecast die The Breakfast Club zelfs overstijgt: Rob Lowe, Andrew McCarthy, Judd Nelson, Emilio Estevez, Ally Sheedy en Demi Moore, die schittert als Jules, een glamoureuze vrouw die haar getroebleerde leven nooit helemaal weet te maskeren, zelfs niet met een gigantische afbeelding van Billy Idol op een van de muren in haar volledig roze geverfde appartement.
De theme song van deze film (Man in Motion) klinkt heel Amerikaans, maar wordt gezongen door de Brit John Parr.
3// The Outsiders (Francis Ford Coppola, 1983)
Geen typische Brat Pack-film, maar wel met een cast bestaande uit acteurs die de jaren tachtig kleur zouden geven: Emilio Estevez, Rob Lowe, Matt Dillon, Patrick Swayze, Ralph ‘Karate Kid’ Macchio en een nog onbekende Tom Cruise.
De film verhaalt over jongens met een moeilijke achtergrond die in de problemen komen na een gevecht met leden van een andere bende. Feitelijk is het een klassieke film over Teen Angst.
4// Sixteen Candles (John Hughes, 1984)
Samantha (Molly Ringwald) wordt zestien, maar zelfs haar familie is haar verjaardag vergeten – so much voor een sweet sixteen! Ondertussen is zowel de nerd van de school (een wel heel jonge Anthony Michael Hall) en de knappe gozer (Michael Schoeffling) verliefd op Samantha. Middelbare schoolproblemen zoals we die allemaal gehad hebben.
(Michael Schoeffling bleef nog een paar jaar acteren voordat hij het bijltje erbij neergooide. Of eigenlijk pakte hij het op, want hij werd meubelmaker.)
5// Pretty in Pink (Howard Deutch, 1986)
Geregisseerd door Howard Deutch, maar geschreven door John Hughes, de Titaan van de Tiener-romcom. Molly Ringwald is Andie Walsh, een meisje van gewone komaf dat bij haar alleenstaande vader woont en bevriend is met de aparte vogel Duckie (Jon Cryer). Maar ze raakt ook verliefd op Blane (Andrew McCarthy), een rijkeluis jongetje waarvan de vrienden (vooral een geweldig neerbuigend acterende James Spader) neerkijken op Andie.
De grote vraag: voor wie moet Andie kiezen, voor Duckie of voor Blane?
6// Class (John Carlino, 1983)
Andrew McCarthy speelt in zijn filmdebuut een student die in een bar een oudere vrouw ontmoet (Jacqueline Bisset) die, zo blijkt later, de moeder is van studiegenoot Skip (Rob Lowe). Bisset is woest aantrekkelijk in deze film, maar McCarthy en Lowe stelen de show.