5 Fitness mythes die je direct moet vergeten

Als je deze fitness mythes nog steeds volgt, dan saboteer je je eigen vooruitgang.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Er is zoveel info over fitness en voeding is, dat het bijna onmogelijk is om feit van complete onzin te onderscheiden. Als je een plan hebt en je voelt dat het werkt – zelfs als het langzamer werkt dan je zou willen – houd je eraan totdat je een plateau bereikt of je coach je instrueert om dingen te veranderen. Twijfel niet aan je aanpak, ga door en vergeet deze 5 fitness mythes.

1. Gewichtheffen maakt je bulky

Dit is één van de ergste ter wereld en het is niet alleen vanwege de verkeerde informatie die het presenteert, maar het feit dat het zoveel mensen weg weet te houden van één van de meest nuttige dingen: gewichtheffen. Ja, progressieve overbelasting – het verhogen van het gewicht en de frequentie, of herhalingen tijdens een routine – kan leiden tot spiergroei. Maar het verkrijgen van kracht en het opbouwen van spieren betekent niet noodzakelijk dat je verandert in een spierblok, vooral als je een paar dagen per week traint en je gefocust bent op totale lichaamstraining in plaats van lichaamsdeelspecifieke routines. Niemand ziet er per ongeluk uit als een bodybuilder.

2. Ik verbrand alleen vet op mijn doelhartslag

Hoewel cardio-apparatuur vaak grafieken bevatten met doelhartslagen voor vetverbranding, het lichaam is daarvoor te complex. De enige keer dat je uitsluitend vetten verbrandt, is wanneer je slaapt. Intervaltraining, een mix van lage en hoge intensiteit, levert de beste resultaten op.

3. Je moet altijd strekken voor het sporten

Stretchen is iets dat veel mensen gewoon doen omdat ze vinden dat ze dat moeten doen of omdat iemand hen dat heeft gezegd. De conventionele wijsheid is dat rekken de spier verlengt en blessures helpt voorkomen. Je moet ook weten dat rekken voor een training de spier met dertig procent verzwakt en de verminderde spanning kan het risico op blessures vergroten. Advies: doe een warming-up door te wandelen voor cardio of door lichte gewichten te gebruiken voor een intensieve training. Stretch na een training.

4. Ik verbrand meer vet op een lege maag

Hoewel deze bewering technisch gezien waar zou kunnen zijn – ’s ochtends heeft het lichaam geen voedingsstoffen meer, dus zal het vetreserves aanboren. Maar… trainen op een lege maag verbrandt meer spieren, wat het doel van vet verliezen tenietdoet. En daarbij maakt een compleet nuchtere maag ook geen topprestaties mogelijk.

5. Elke dag hard trainen is een must

Ongeacht je niveau van fysieke fitheid, is de kans groot dat je bekend bent met die brandende pijn na een zware training. De meeste mensen denken dat pijn na het sporten waarschijnlijk een teken is dat ze een betere conditie krijgen. Recent onderzoek toont aan dat pijn waarschijnlijk het gevolg is van het hebben van te extreem getrainde globale spieren, de grotere spieren in het lichaam zoals de quadriceps en biceps. Globale spieren staan ​​bekend om hun vermogen om kracht te ontwikkelen en er wordt een beroep op gedaan wanneer de adrenaline binnenkomt tijdens een training (dat is wanneer ze de dupe worden van de schade, wat resulteert in pijn). Jezelf dagenlang tot het uiterste drijven zonder rust en herstel zal uiteindelijk leiden tot blessures. Maar rust nemen betekent niet dat je op de bank kunt blijven hangen. Actief zijn wordt aangemoedigd. Zoals boodschappen doen, herstelhulpmiddelen zoals een theragun gebruiken of de hond uitlaten. Alles is goed. Maar op een rustdag een intervaltraining van een half uur? Nee, doe maar even niet.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg