5 ‘fitnessfouten’ die je wil voorkomen

Verspil geen kostbare tijd in de gym door ‘fouten’ te maken die je progressie onnodig remmen.

Progressieve overbelasting fitness
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Onvoldoende trainingsinspanning

Volgens vele experts dé reden dat sporters niet de resultaten behalen die ze willen behalen, ondanks dat ze voor hun gevoel hard aan het trainen zijn. Spiergroei is een evolutionair overlevingsmechanisme om je lichaam aan te passen aan de eisen van je omgeving. Als die eisen niet een bepaalde drempel over hoeven, zal je lichaam niet de stimuli ontvangen om de aanpassingen in de spieren te maken. Dus de prikkel die jij je spieren in de gym geeft, moet tegen je maximale limiet zitten om significante groei te zien.

Focus op spierpijn

Focussen op spierpijn is niet de juiste parameter om spiergroei te indexeren. Spierpijn betekent namelijk niet dat er spiergroei optreedt. Goed nieuws: andersom betekent het gebrek aan spierpijn ook niet dat je slecht hebt getraind. Laat die focus dus los.

Fitness fouten

Cardio vóór het liften

En dan hebben we het niet over een lichte warming-up van tien minuten, maar echt over een langdurige hartslag verhogende trainingssessie. Door veel cardio te doen voor een krachtsessie, creëer je algehele vermoeidheid die ervoor zorgt dat je niet meer maximaal kan inspannen tijdens de workout. Wil je wel cardio blijven doen? Plan het dan in een losse sessie en niet voor of na een krachttraining.

Te korte rustmomenten tussen de sets

Je geeft je lichaam niet voldoende tijd om helemaal te herstellen, waardoor de kwaliteit van de volgende sets afneemt. Als spiergroei je doel is, dan is maximaal trainen the way to go. En dat kan niet als je te weinig rust tussendoor neemt. Dan gaat de workout meer lijken op een crossfit-sessie of een andere cardiotraining. Neem daarom gemiddeld twee tot vier minuten rust tussen de oefeningen door.

Teveel herhalingen

Dit zorgt voor meer algehele vermoeidheid, metabolische stress, spierpijn, misselijkheid en cardiovasculaire stress. Dit zal zich opstapelen en ervoor zorgen dat je limiet tijdens het trainen lager ligt. Niet omdat de spier die je traint faalt, maar omdat je lichaam algeheel faalt. Drie of vier sets van vijf tot twaalf herhalingen is meer dan voldoende trainingsvolume.  

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie