5 stretches die iedereen dagelijks zou moeten doen

Techniek heeft ons fysiek lui gemaakt. Het gevolg? Slappe, stijve spieren.

5 belangrijke stretches

De kans dat je op een reguliere kantoordag van beeldscherm naar beeldscherm verplaatst is groot en de kans dat je tussen die verhuizingen door amper fysieke inspanning hebt geleverd, is nog groter.

Je hoeft niet per se vijf dagen per week in de sportschool te staan of maandelijks een marathon te rennen om je spieren in een goede conditie te houden. Ook met minder grote ambities kun je al veel doen, zonder dat het een al te grote impact op je dagelijkse bestaan heeft.

Zo kan het absoluut geen kwaad om de vijf stretches die in de onderstaande video worden uitgelegd, dagelijks uit te voeren. Deze vijf oefeningen zorgen ervoor dat alle spieren in je lichaam worden uitgedaagd, wat er op den duur voor zorgt dat je spieren in een betere conditie verkeren, waardoor je houding verbetert en blessures of pijnklachten (zoals rugpijn) uitblijven.

Deze vijf stretches kun je overigens ook prima doen voordat je aan een krachtsessie begint. Maak ze dan wel actief: verblijf kort in de eindpositie en beweeg daarna weer terug naar de startpositie en herhaal dat een aantal keer. Het stretchen voor een workout heeft primair als doel om de spieren een eerste bewegingsprikkel te gevel en het lichaam op te warmen. Daarna kun je oefening-specifiek opwarmen (lees: met laag gewicht beginnen en rustig opbouwen naar je werkset).

De onderstaande video is gemaakt door de mannen van Strength Side: een populair YouTube-kanaal dat focust op functioneel trainen plus eten en minder op maximaal pompen.