8 tips voor een écht goeie speech

Leer van de beste. Deze gozer weet hoe je publiek omver kunt blazen.

barack obama speech

Michael Parker is een zogenaamde pitchcoach. Dat is iemand die weet hoe je andere mensen moet overtuigen van jouw idee. Parker heeft decennia lang ervaring als creatief genie bij reclamebureau Saatchi & Saatchi. Dit zijn 8 tips uit zijn goocheldoos.

1 Vertel je verhaal in delen 

Michael Parker: “Als je verhaal een lange, saaie monoloog is, ben je sneller geneigd om te hakkelen over belangrijke punten in je pitch. Deel je verhaal op in passages van zo’n twee tot vier minuten. Op die manier lever je een verzameling van mini-speeches.”

2 De oude Grieken wisten al ’t een en ander – léér daarvan

MichaelParker: “Aristoteles was een vroege pleitbezorger van ‘ethos’, oftewel het karakter van de spreker. Hij zag het als essentieel voor succes bij overtuigend spreken. Als het publiek niet het gevoel heeft dat je een van hen bent, zullen ze niet luisteren.”

3 Zorg voor een pikstart 

MichaelParker: “Een sterke start is misschien wel het belangrijkste onderdeel voor een pitch. Helemaal als je wil dat je speech lang herinnerd zal worden. Voor een goede eerste indruk moet je opening kort zijn, gemakkelijk te onthouden en – nog belangrijker – gemakkelijk om naar te luisteren.”

“We shall not flag or fail, we shall go on to the end!”

4 Vroeg scoren 

Michael Parker: “Als je een goede eerste indruk hebt gemaakt, schets je helder en met autoriteit wat je gaat behandelen. Daarmee ontspan je het publiek en hou je ze aan jouw kant.”

5 Geef richting aan je verhaal 

Michael Parker: “Je hebt bedacht wat je gaat zeggen, dus je weet welke kant je op wil. Onthou woorden die een verandering van richting in je verhaal aangeven. Die woorden geven je verhaal sturing.”

6 Inspireer!

Michael Parker: “Simpel: een saaie speech is een slechte speech. Om je publiek omver te blazen moet je inspirerend en enthousiast zijn, zodat zij op een zelfde manier reageren. Om dat te bereiken moet je pitch minstens één onderdeel bevatten waar jij enthousiast van wordt. Concentreer je daarop en jouw verhaal bruist ineens van de vitaliteit.”

7 Vertel een verhaal 

Parker: “Er gaat weinig boven een goed verhaal. Een goed verhaal geeft je niet alleen persoonlijkheid, maar door met jouw verhaal emoties aan te boren wordt het ook nog sneller onthouden.”

8 Langer is lang niet altijd beter

Michael Parker: “Een TED-talk duurt achttien minuten, speeddaten duurt vijf minuten en de beroemde Gettysburg Address van Abraham Lincoln was slechts drie minuten lang. Ren er niet doorheen, maar hou het wel kort.”

Gettysburg Address lincoln
Nog meer leren van Michael Parker? Bestel en lees zijn boek It’s Not What You Say, It’s The Way You Say It.