Werk aan je abs terwijl je bij het zwembad zit

Geen zin om te trainen, wel zin om aan het zwembad te liggen? Met deze buikspieroefening combineer je het nuttige met het aangename.

oorzaak lage rugklachten en oplossing

Deze oefening van Men’s Health-trainer Faris Khan kun je namelijk zittend uitvoeren, terwijl je aan het zwembad zit of op het strand ligt. Het lijkt alsof je niet zo heel veel doet, omstanders zullen het misschien niet eens doorhebben, maar ondertussen geef je de onderste buikspieren flink van jetje. Ook de heupflexoren worden tijdens het uitvoeren van de oefening getraind.

Zo pak je het aan

  • Ga op je billen zitten en strek je benen recht voor je uit.
  • Hou je rug recht en strek je armen naar de zijkanten uit. Flex je biceps en je abs, zodat je volledige bovenlichaam onder spanning staat.
  • Lift een been zo hoog als je kunt, terwijl je lichaam in deze houding blijft. Hou je been twee seconden omhoog en zorg dat je bovenlichaam onder spanning blijft staan.
  • Breng je been weer naar de grond en breng nu je andere been zo hoog als je kunt naar boven.
  • Herhaal dit tien keer per been en doe drie sets in totaal.
  • Ga weer op je zonnebed liggen en geniet van de zon.

Goed om te weten

Buikspiertraining zorgt er niet voor dat je vet rond je middel verbrandt. Lokaal vet verbranden kan niet. Als je van je buikje af wil, zorg je voor een negatieve energiebalans (consistent minder calorieën nuttigen dan je verbrandt).

Wat je wel met een buikspieroefening doet, is de abs sterker maken waardoor ze zullen groeien. Ook dat gaat overigens niet vanzelf: net als elke spier in je lichaam, hebben de buikspieren een progressieve prikkel nodig om te groeien. Dit betekent dat je een stijgende lijn wil creëren in de belasting die je op de buikspieren zet. Simpel gezegd: elke training moet uitdagend zijn. Wanneer dit niet het geval is, zullen de spieren ook geen moeite doen om te groeien. Spieren passen zich namelijk aan op de omstandigheden, het is aan jou om te zorgen dat die omstandigheden elke keer zwaar en uitputtend zijn.

Daarnaast wordt een sixpack pas zichtbaar wanneer er niet al te veel vet rond de middel aanwezig is. Hoe groter de abs, des te sneller zullen ze zichtbaar zijn. Wanneer je een sixpack wil, is het dus zaak om hard te trainen én niet al te veel vet op te slaan. Oftewel: hard werken, veel laten. Een sixpack staat niet voor niks symbool voor de ultieme vorm van fitheid en discipline.

Meer weten over het ‘kweken’ van een sixpack? Klik dan hier en leer alles wat je moet weten.