Deze tijdloze klassier keert terug op de weg

Het valt niet te ontkennen dat de Cobra een icoon is onder de muscle cars. Het sexy silhouet blijft tijdloos en liefhebbers houden dat zo.

De moderne versie van AC Cars – de 2024 Cobra GT Roadster – krijgt een verzameling upgrades, maar behoudt de bekende ontwerptaal van zijn naamgenoot.

Want klassieke Cobra’s in onberispelijke staat zijn nogal moeilijk te vinden. En de auto’s die het het veilingblok weten te vinden, hebben dan weer en duizelingwekkende prijs. Veel van ’s werelds autoverzamelaars beschouwen de auto dan ook als een zeer gewild object.

De aanstaande AC Cobra GT Roadster is een gestroomlijnde tweezitter met rondingen op alle plaatsen die ertoe doen. Zoals bij elk modern high-performance voertuig, heeft hij een carrosserie van koolstofvezel. De composiet schaal bedekt een aluminium chassis.

Dit open model wordt aangedreven door een supercharged 5.0 liter Ford Coyote V8 die 654 pk produceert. Potentiële klanten kunnen kiezen uit en automaat met 10 versnellingen of een handgeschakelde zesversnellingsbak. Autopuristen gaan ongetwijfeld voor die laatste voor een meer traditioneel gevoel.

Volgens AC Cars kan de Cobra GT Roadster uit 2024 een topsnelheid van iets meer dan 270 km/u halen en accelereren van nul naar 100 km/u in 3,4 seconden. AC Cars: “Aanzienlijk verbeterde ergonomie betekent dat de cabine geschikt is voor bestuurders van elk formaat, en dat oud en nieuw op elegante wijze samensmelten, inclusief analoge instrumenten en digitale technologie, om de rijervaring te verbeteren.” Ofwel: als je langer bent dan 1.75 meter, kun je ook nog prima in de auto zitten zonder je knieën in je nek te voelen.