De ultieme gadget voor elke horloge nerd

Fan van mechanische horloges, maar toch je gadget-fix nodig? Check de Accuracy2.

Als fan van mechanische horloges is het uurwerk natuurlijk al genoeg om eindeloos over te praten en naar te staren. Maar als het gaat om gadgets, is er niet zoveel voorhanden. De Accuracy2 maakt hierin verandering. Een klein apparaat dat samen met je smartphone meet hoe precies ‘ie loopt.

Wat is het nu precies? De Accuracy2 van H2i is een klein blokje aluminium van zo’n 20 gram dat je aansluit op je Android- of iOs-apparaat. In het aluminium blokje zit een zeer gevoelige sensor die elke vibratie kan meten in het uurwerk van een mechanisch horloge. Deze kleine vibraties worden omgezet in een audiosignaal, versterkt, gedigitaliseerd en vervolgens verstuurd naar het apparaat waar de app z’n tienduizenden berekeningen doet. 

H2i belooft een nauwkeurigheid van +/- 0.1 seconde per dag. Niet slecht voor zo’n kleine en handzame gadget.  De app meet dus de afwijking per dag, maar ook hoe het horloge als geheel loopt. Deze data slaat de app op, zodat je over een langere periode kunt zien of dat gelijk blijft of niet. Ook handig is dat de app kan zien of je horloge gemagnetiseerd is en daardoor sneller of langzamer loopt.

Voor ons kwam de Accuracy2 uit het niets, maar het bedrijf erachter maakt al jaren gereedschappen en apparatuur voor professionals in de horlogewereld. Dit is hun eerste consumentenproduct. 

De Accuracy2 oogt geslaagd met Apple-waardige looks, maar het werkt ook gewoon lekker. Je legt je horloge erop, bijvoorbeeld de kroon, en binnen een paar seconden begint de data al binnen te stromen. Zorg alleen wel dat er niet al teveel trillingen in de buurt zijn of dat er lawaai is. Dat kan invloed hebben op het uitlezen.

Onmisbare apparatuur? Nee, natuurlijk niet, maar als fan ben je zo om. Geen twijfel. Als je eenmaal bent aangestoken door het mechanische virus, dan is deze gadget gewoon nóg een excuus om met je hobby bezig te zijn. 

In een tijd waarin merken pochen met precisie – in hun specificaties, maar vooral in hun marketing – is het haast een nieuwe obsessie geworden. En deze gadget maakt daar maar al te graag gebruik van.

De H2i Accuracy 2, kost €379.