Met een beetje beleid heb je een topzomer én voorkom je dat je huid een genadeloze opdoffer van de koperen ploert krijgt.
De zon is er om van te genieten, maar voorkom overmatige blootstelling met als gevolg dat je verbrandt. Denk ook eens aan een zonnehoedje en een goede UV-werende zonnebril met CE-markering.
Smeer je huid in met een anti-zonnebrandproduct dat bescherming biedt tegen UV-A en UV-B straling met een beschermingsfactor, die voor jouw huidtype en de zonkracht van dat moment geschikt is, en voorkomt dat je verbrandt. In de praktijk: begin met factor vijftig en bouw langzaam af naar SPF dertig. Royaal smeren en herhaal dit na twee uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.
Doe jezelf en je huid een plezier en ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur; zoek dan liever de schaduw op.
Ga niet meteen hele dagen in de zon. Laat de huid geleidelijk wennen aan de zon. Houd rekening met je huidtype. Geen idee wat dat is? Je kunt dat bepalen via de informatie op de website van KWF Kankerbestrijding. Blijf de eerste dagen dus niet te lang in de zon. Je huid kan zich zo wat verdikken en langzaam bruin worden.
Pas extra op met zonnen als je nog geen achttien jaar bent, omdat je huid dan nog in ontwikkeling is. Hou baby’s en kinderen tot een jaar uit de directe zon.
Ga uit de zon als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld bultjes of andere uitslag, jeuk of erg snelle verbranding en raadpleeg eventueel een arts.
Blijf jezelf ook beschermen wanneer je eenmaal bruin bent geworden, want een bruine huid beschermt niet tegen de negatieve effecten op lange termijn. Bescherm je ook goed bij zaken zoals fietsen, wandelen, tuinieren en golfen.
Verzorg de huid na het zonnen met een aftersunproduct. Lekker én kalmerend voor je vel.