Meer afvallen zonder extreem dieet of sportregime? NEAT is het antwoord

Je kunt calorieën verbranden op een makkelijke én duurzame manier. En nee, dit is geen onzinnig supplement.

Verhoog je neat en val af

Het antwoord is simpel: verhoog de dagelijkse bewegingsmomenten die je niet veel moeite kosten. Je hoeft dus niet extra te gaan sporten, maar simpelweg je NEAT (non exercise activity thermogenesis) een slinger te geven. 

Non exercise activity thermogenesis klinkt ingewikkelder dan het is, want het is niks meer dan een dure verzameling woorden voor ‘beweging die je niet als sport kunt classificeren’. Denk aan boodschappen doen, schoonmaken, ijsberen door je huiskamer, de hond uitlaten, je kind optillen en microbewegingen als tikken met je vingers of tappen met je voet. 

Simpel maar effectief

Het aantal calorieën dat je op deze manier verbrandt, schommelt tussen de 700 en 2000 calorieën voor een volwassen man. Ter vergelijking: een man verbrandt gemiddeld 2500 calorieën per dag. Wanneer je de hele dag op kantoor zit, zul je eerder tegen die 700 calorieën (of lager) aanzitten dan wanneer je stijgers opbouwt om brood op te plank te krijgen.  

Wat NEAT in ieder geval duidelijk maakt is dat je flink wat calorieën kunt verbranden door simpelweg meer in beweging te komen, zonder dat je direct moet gaan hardlopen of een abonnement op de sportschool moet nemen. Beide kunnen een flinke drempel vormen voor hen die willen afvallen en hoewel het absoluut valt aan te raden om te gaan sporten, kan het verhogen van je NEAT een mooie eerste stap zijn in het afvalproces.