Afvallen? Stop met extreem lage calorie-inname

Snel afvallen lijkt verleidelijk, maar de prijs die je betaalt is hoog.

Afvallen? Stop met extreem lage calorie-inname 1

Het bepalen van een dagelijks caloriebudget en het bijhouden van je calorieën in een tel-app als MyFitnessPal kan nuttig zijn, wanneer je kiest voor een aanpak die duurzaam is opgebouwd en eerder een introductie is naar een blijvende levensstijl in plaats van een korte lijdensweg naar een lager gewicht (om vervolgens weer terug te vallen in je oude gewoonten). 

Wanneer mensen de kolder in de kop krijgen, kiezen ze daarentegen niet altijd voor de juiste weg. Een crashdieet krijgt de voorkeur. Een dagelijks caloriebudget van 1.500 tot 1.200 is een veel gekozen optie. Ter vergelijking: een gemiddelde man verbrandt 2500 calorieën op een dag.

Honger!!!

Wanneer je 1.000 of meer calorieën per dag minder binnenkrijgt, wat te vergelijken is met 2 gemiddelde maaltijden, zul je in een korte tijd veel gewicht verliezen. Ook zul je heel erg veel trek ervaren, futloosheid ervaren en vergroot je de kans op eetbuien en slapeloosheid aanzienlijk. 

Wanneer je constante trek ervaart, zal je systeem er namelijk alles aan doen om te zorgen dat er weer voldoende voeding binnenkomt. Het verlangen naar koolhydraten en vetten wordt enorm. Logisch, want het zijn primaire voedingsstoffen om snel weer energie te krijgen en te overleven. Slapen wordt ook lastig wanneer je lange tijd honger ervaart: je systeem houd je min of meer wakker om te zorgen dat je gaat eten. Het gevolg? Nog minder energie en algehele ellende.

Afvallen? Stop met extreem lage calorie-inname

Schuldgevoel tijdens het afvallen

Wanneer je toegeeft aan de eetbuien, wat voor de meeste mensen niet de vraag is óf maar wanneer het gebeurt, ligt er nog een andere killer op de loer: schuldgevoel. Je voelt je zwak en krijgt de neiging om de handdoek in de ring te gooien. Daarna volgt vaak een fase van straf: nog minder eten, ter compensatie. Een kansloze missie, want de spiraal zal blijven draaien en je steeds verder naar beneden sleuren. 

Ja, een crashdieet zal op korte termijn succes opleveren. Op lange termijn is de kans op terugval juist veel groter. Daarbij is de invloed op je mentale gezondheid tijdens een crash dieet enorm. Het concept dat je jezelf moet straffen om succes te behalen, is totaal niet logisch. 

De waarheid is dat je veel kunt eten én een constant gevoel van verzadiging kunt ervaren, terwijl je afvalt. Om dit te bereiken kies je voor een maximale cut van twintig procent op je dagelijkse, standaard verbranding en eet je volgende de 80/20-regel: 80 procent gezond (laag in calorieën, hoge verzadiging) en 20 procent waar je écht zin in hebt. Afvallen hoeft namelijk geen straf te zijn, maar is eerder een cadeau aan je fysieke en mentale gezondheid.