Afvallen? Dit zijn de voordelen voor je lichaam

De reden om af te vallen is voor iedereen persoonlijk, maar meestal is het verlangen om er anders uit te zien en je daardoor anders te voelen, een belangrijke motivator. Los van de geestelijke voordelen, zijn er ook tientallen gezondheidsvoordelen bekend.

De gevaren van overgewicht q
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie

Overgewicht ligt vaak ten grondslag aan hart- en vaatziekten. Denk aan hartfalen, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolniveau en diabetes type 2. De cijfers liegen er niet om: elke dag worden 382 mannen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte, 1 op de 5 mannen overlijdt aan dit ziektebeeld en 785.000 mannen leven met een vorm van hart- en vaatziekten.

De impact van overtollig vet is dus mede verantwoordelijk voor heel wat ziektes, maar daar stopt het niet. Overgewicht is namelijk ook verantwoordelijk voor een te hoge belasting op gewrichten (vooral de knieën moeten het ontzien) en beperkt de bloedstroom naar het brein wat daardoor minder goed functioneert.

De gevaren van overgewicht

Minder overgewicht, beter brein

Zo blijkt uit onderzoek onder een grote groep mensen met obesitas dat het geheugen, concentratie en het oplossend vermogen binnen drie maanden een aanzienlijke boost kregen wanneer ze afvielen. Ook reageert het beloningscentrum in het brein na negen maanden afvallen minder sterk op ongezonde voeding. Het hersengebied dat zelfcontrole reguleert, reageert juist sterker na negen maanden.

Je verlangens om naar veel of ongezond voedsel te grijpen in het beginstadium van je nieuwe lifestyle, betaalt zich op den duur dus dubbel en dwars uit. Het is aan jou om die eerste periode door te komen. Dan kun je bijvoorbeeld doen door slimme gewoontes te ontwikkelen.

Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie
Onderhoud
Dit kun je doen tegen scheerirritaties
Door Redactie