De recordhouder is niet meer

Op 102-jarige leeftijd overleed de langst dienende cartoonist ter wereld.

Al jaffee
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

De tekenloopbaan van Al Jaffee begon in het oorlogsjaar 1942. Hij hield het vol tot 2020, waarmee hij wereldrecordhouder is. Er is geen striptekenaar die langer werkte dan Al Jaffee. Pas op zijn 99e ging hij met pensioen.

Al Jaffee, in 1921 in Atlanta geboren als zoon van Litouwse immigranten, bracht zijn tienerjaren door in New York. Na de middelbare school begon zijn tekencarrière bij Stan Lee en diens voorloper van Marvel Comics. Al op zijn twintigste gaf Jaffee blijk van de sarcastische blik die hem later bij Mad van pas zou komen; hij tekende de strip Inferior Man, een parodie op Superman.

Halverwege de jaren vijftig leverde hij zijn eerste bijdrage aan Mad Magazine, het satirische striptijdschrift dat in 1952 voor het eerst verscheen en dat vanaf 1964 ook in Nederlandse vertaling werd gepubliceerd (aangevuld met oorspronkelijk Nederlandse bijdragen, onder meer van Willy Lohman). De ronkende slogan van de Nederlandse Mad: ‘Wel gek, maar niet goed.’

Mad Magazine was in de jaren zestig en zeventig razend populair bij vooral een jongere lezersgroep. In Nederland zou het tijdschrift tot 1996 verschijnen.

Bij Mad Magazine werd Jaffee uiteindelijk een vaste verschijning, eentje die nooit verzaakte. Tot 2013 verscheen er slechts één keer een editie van Mad waaraan Jaffee geen bijdrage leverde.

Jaffee bedacht verschillende rubrieken voor Mad, waaronder Snappy Answers to Stupid Questions, maar ook de anti-oorlogstrip Hawks & Doves, die hij tekende tijdens de Vietnamoorlog.

In 2016 sprak Jaffee, toen 95, met de Engelse The Guardian. Volgens Jaffee werd het moeilijker om politici te ridiculiseren omdat die geen schaamte meer voelden over hun leugens. “Ik denk dat ze het winnen van Mad omdat ze verder gaan dan wij kunnen bedenken om hun clowneske claims te etaleren.” En dit was dus nog voor het aantreden van Donald Trump.

Al Jaffee was geliefd onder collega’s als Charles M Schulz, de legendarische tekenaar van Peanuts (Snoopy), maar ook onder komieken als Jon Stewart en Stephen Colbert.

Bij zijn pensionering vertelde Jaffee The New York Times: “Ik heb in mijn leven twee taken gehad. Eentje was om brood op de plank te krijgen, de andere om te amuseren. Ik hoop dat me dat tot op zekere hoogte gelukt is.”

Al Jaffee overleed op 10 april 2023 in een ziekenhuis te Manhattan aan orgaanfalen.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie