Hoe alcohol je resultaten in de sportschool beïnvloedt

Alcohol kan je resultaten in de sportschool beïnvloeden, maar wat doet drank nou precies in je lichaam?

Hoe alcohol je resultaten in de sportschool beïnvloedt q

Allereerst is het goed om te weten dat alcoholische dranken calorieën bevatten. Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, slaat het lichaam de extra binnengekregen calorieën op als vet. Drank bevat veel calorieën en kan daardoor vrij snel zorgen dat een caloriebudget overschreden wordt, zeker als het aantal consumpties hoog is.

Alcohol en afvallen

Een avondje stevig tanken gaat er niet voor zorgen dat je aankomt, maar regelmatig drinken kan dat effect wel hebben, aangezien je vrij onopgemerkt veel calorieën binnen kan krijgen. Een biertje tik je immers zo weg en heeft geen voedingswaarde, waardoor je ook nog zult moeten eten, lees: nog meer calorieën nuttigen.

Wat ook niet helpt is dat de lever alcohol verwerkt als gif (wat het ook is) en daarom prioriteit geeft. Zolang er alcohol in het lichaam aanwezig is, zal de lever andere binnengekomen calorieën sneller opslaan als vet, omdat er geen capaciteit is om ze te verwerken. Ironisch genoeg hebben we juist de neiging om veel en ongezond te eten als we gedronken hebben. Verlies-verlies.

Hoe alcohol je resultaten in de sportschool beïnvloedt q

Alcohol en spiermassa

Alcohol doet ook weinig goeds voor het behouden of opbouwen van spiermassa. Zo dropt het percentage testosteron in het bloed van volwassen mannen met 45 procent wanneer ze dronken zijn. Testosteron is essentieel in het kweken van spiermassa. Ook nu geldt: een avondje doorhalen gaat geen verschil maken.

Regelmatig drinken kan de aanmaak van spiermassa daarentegen met 37 procent laten dalen, ook wanneer er wel voldoende eiwitten worden genuttigd. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen waarmee spiermassa wordt geweekt en zijn dus aanzienlijk minder effectief wanneer je drinkt.

Alchohol en prestaties

Een inkoppertje: de invloed van alcohol op je prestaties in de sportschool is enorm. Alcohol zorgt voor uitdroging en een minder kwalitatieve nachtrust. De kans dat je op honderd procent traint met een kater is klein. Het advies: plan een rustdag na een avondje uit, zodat je lichaam de ruimte krijgt om te hydrateren (meer daarover, lees je hier) en herstellen.

De invloed van alcohol op ons lichaam en sportprestaties is groot, maar het kan ook een positief effect hebben op het stressniveau – zeker wanneer je in een streng dieet of sportregime zit. Af en toe drinken kan je helpen om een balans te vinden in focus en ontspanning. Het vinden van balans en het modereren van de adcholinname is de sleutel naar succes.