De eerste volledig klimaatneutrale sneaker

Geen gedoe met greenwashing bij Allbirds voor hun primeur: de M0.0NSHOT.

Modemerk Allbirds uit San Francisco heeft onlangs een schoenontwerpcentrum geopend in Portland, en daar hebben ze niet stilgezeten. Ze beloven met de M0.0NSHOT de eerste volledig klimaatneutrale schoen te hebben.

Want hoewel sommige elementen van de schoen koolstof uitstoten, vangen anderen het weer op. Waardoor de uitstoot ‘netto nul is’, aldus het bedrijf.

Hana Kajimura, hoofd duurzaamheid bij Allbirds zegt er het volgende over: “Wij geloven dat dit een revolutie teweeg zal brengen op weg naar klimaatneutraliteit. Hopelijk dient het als ‘raketbrandstof’ voor de gehele industrie. We kunnen tientallen jaren debatteren over de finesses van CO2-uitstoot, of we kunnen vandaag innoveren met een aanpak die getuigt van gezond verstand.”

Koolstofvoetafdruk

Hulde, want terwijl de wereld zijn koolstofvoetafdruk blijft verminderen, zijn er bepaalde industrieën waar dit een moeilijkere taak is dan andere. Zelfs als een elektrische auto het gebruik van fossiele brandstoffen uitsluit, zijn er nog steeds fabrieken nodig om de voertuigen te maken. Een netto nul koolstofvoetafdruk is ongelooflijk moeilijk te bereiken, maar voor de schoenenwereld komt het al een paar jaar dichterbij.

Een bedrijf dat het voortouw neemt is Allbirds. Waarvan de koolstofnegatieve, met suikerriet verrijkte SweetFoam tussenzolen de eerste in hun soort waren toen ze in 2018 debuteerden. In 2020 werd het in San Francisco gevestigde bedrijf het allereerste modemerk dat de koolstofvoetafdruk van al zijn producten in kaart bracht. En in 2021 debuteerde het in samenwerking met adidas de CO2e runner, die de laagste CO2-voetafdruk ooit had voor een schoen.

Allbirds heeft echter zojuist zijn plannen onthuld – met de teaser hierboven en het moodboard – voor zijn komende M0.0NSHOT.

Lees ook: Nike wil klassiekers opnieuw uitvinden, maar dan duurzaam

Om dit verheven doel te bereiken heeft Allbirds zorgvuldig materialen van over de hele wereld gezocht. Eén van de grootste obstakels was het vinden van het juiste wol. Uiteindelijk werd dit de weverij Lake Hawea Station in Nieuw-Zeeland. Dankzij inheemse beplanting, grondontginning en nieuwe weidesoorten is het mogelijk om eersteklas merinowol te produceren met een koolstofnegatief resultaat. Een ander element voor Allbirds is de nieuwe SuperLight Foam tussenzool – een variant op SweetFoam – die voor 80 procent uit biologische grondstoffen bestaat, waaronder suikerriet uit Brazilië.

Zelfs de oogjes zijn gemaakt van koolstofnegatief bioplastic; micro-organismen die methaan omzetten in een kneedbaar polymeer. Alles, van de verpakking tot de door biobrandstof aangedreven scheepvaart en elektrische bestelwagens, zal bijdragen tot een netto nul koolstofuitstoot.

De volledige onthulling verwachten we in juni, met een release in het voorjaar van 2024.