Havermout is hip. En gezond. En goedkoop. Daarom hieronder alle ins & outs van het populaire ontbijtgraan. Weet je trouwens het verschil tussen havermout en havervlokken? Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels.
Waarom is havermout gezond?
Het is een volkoren graanproduct en havermout verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Het past in een gezond voedingspatroon en staat in de Schijf van Vijf – daarover hier meer. Toch is havermout niet alleen maar goed, maar daarover later meer.
Hoe kun je havermout eten?
Om er smaak aan te geven worden beiden soms geroosterd. Om de bereidingstijd te verkorten worden ze voorgestoomd. Havermout komt vaak bij het ontbijt op tafel. In de regel wordt havermout met melk gegeten of vermengd met yoghurt. Ook in muesli kom je havermout tegen.
In havermout zitten veel vezels. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels voor mannen is net geen veertig gram. Omdat vezels ook in andere producten zitten moet je er niet meer dan vijftig gram van binnenkrijgen. Dat is genoeg voor een verzadigd gevoel.
Is havermout beter dan brood?
Net als brood levert havermout koolhydraten, vezels, eiwitten, vitamine B en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima als een alternatief voor brood gebruiken. Het is echter niet aan te raden brood volledig te vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd, aan havermout niet. Jodium zorgt ervoor dat je schildklier goed werkt. Eet je altijd havermout in plaats van brood, dan kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. En vergis je niet: een op de vijf schildklierpatiënten is man.
Met melk of yoghurt?
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Desnoods kun je wat fruit als banaan, bessen of (ongezouten) noten toevoegen.
Volkoren versus wit
Witte producten vervangen door volkoren is gunstig voor je gezondheid. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Van haver is aangetoond dat het extra helpt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. En een laag LDL-cholesterol maakt dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten.
Opgelet!
Havermout is dus een prima ontbijt. Maar als je te grote porties neemt of een teveel aan ongare havermout binnenkrijgt, dan kunnen je darmen verstopt raken. De reden: ongekookte havermout absorbeert vocht en vaardoor het een grote klont in je darmen wordt. Wil je niet. Adviezen voor een soepele stoelgang vind je overigens hier.
In havermout zit ook fytinezuur. Als je hiervan een te grote hoeveelheid tot je neemt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden. En dat wil je ook niet.