Alles wat je altijd al wilde weten over botox

Als je geregeld gevraagd wordt of je chagrijnig bent terwijl je dat niet bent, dan wil je van die stevige fronsrimpel af. Botox is een optie.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Er bestaan nogal wat vooroordelen en fabeltjes over botox. Bijvoorbeeld dat botox een emotieloze uitstraling geeft. Of dat het verslavend zou zijn. Vijf vragen aan de ervaren cosmetisch arts Rogier Holtz van Clausholtz over wat botox nu precies is, wat het doet en wat niet.

Wat is botox?

“Botox is een afkorting voor botulinetoxine, een eiwit dat geproduceerd wordt door een natuurlijke bacterie. Wat botox doet is tijdelijk de spieractiviteit verminderen, door de communicatie tussen zenuwcellen en spieren te blokkeren. Door botox te injecteren in de spieren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de rimpels, wordt de spieractiviteit tijdelijk verzwakt, waardoor de huid gladder en strakker wordt.”

Is het veilig?

“Zeker, botox is veilig en heeft ook geen bijwerkingen, zoals ook nog wel eens gedacht wordt. Maar het is en blijft wel een medisch product en dus is het belangrijk dat het wordt toegediend door een ervaren en deskundige arts. Wanneer botox niet op de juiste manier wordt geïnjecteerd kan het onnatuurlijke of ongewenste resultaten geven.”

Haalt botox je expressie weg?

“Mits botox goed wordt toegediend door een ervaren en gecertificeerde arts, haalt het je mimiek niet weg. Bij botox is het namelijk heel belangrijk om de juiste dosering te gebruiken, zodat je de emoties in het gezicht behoudt. Ons uitgangspunt is te allen tijde een natuurlijk resultaat. Gebruik je te veel, dan kan het inderdaad zo zijn dat je je expressie verliest.”

Is botox hetzelfde als een filler?

“Fillers en botox zijn niet hetzelfde. Het zijn allebei wel injectables die voor cosmetische doeleinden worden gebruikt, maar werken op totaal verschillende manieren en het zijn ook totaal verschillende stoffen. Botox is bedoeld om de spieractiviteit te verminderen en wordt voornamelijk gebruikt voor het verminderen van rimpels en fijne lijntjes. Fillers daarentegen worden gebruikt om volume toe te voegen aan bepaalde gebieden, zoals bijvoorbeeld de lippen of jukbeenderen. Vaak gebruiken we een combinatie van fillers en Botox voor het mooiste resultaat.”

Werkt botox direct?

“Nee, botox heeft een inwerktijd van 24-48 uur. Pas daarna zul je merken dat spieren minder actief reageren en rimpels langzaam maar zeker verminderen of verdwijnen.”

Is het effect permanent?

“Nee, botox is na drie tot zes maanden weer uitgewerkt. Afhankelijk van het gebied kan dat op de ene plek iets eerder of later zijn uitgewerkt.”

Is botox verslavend?

“An sich is botox niet verslavend. Maar mensen kunnen wel ‘verslaafd’ raken aan het resultaat dat botox geeft: rimpels die minder zichtbaar worden of verdwijnen, en een strenge uitdrukking die verzacht wordt. Omdat botox tijdelijk werkt, slechts een aantal maanden, willen de meesten de behandeling herhalen wanneer de botox is uitgewerkt. Ons uitgangspunt is altijd om je eigen natuurlijke uitstraling te behouden. Als botox niet nodig is of nog niet voldoende uitgewerkt, zullen wij nooit opnieuw injecteren.”

Overigens werkt botox heel goed om migraine te behandelen en overmatig zweten te verminderen.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie