Wallen: hoe kom je er aan & hoe kom je ervan af?

Ze hebben Benicio Del Torro tot een sekssymbool gemaakt. Maar de doorsnee man wil liever vandaag dan morgen van zijn wallen af.

Wallen, niet alleen in Amsterdam zijn ze een probleem. Want waar de categorie Del Torro er iets rustieks en nonchalants door krijgt, ogen de meeste mannen er vermoeid en onuitgeslapen door.

Er zijn twee soorten wallen: vetwallen en vochtwallen. En er is zeker iets tegen te doen

Vetwallen: Hoe kom je er aan?

Had je vader fikse wallen? Dan is de kans aanzienlijk dat ze ook bij jou opduiken. Een andere mogelijke oorzaak is ouder worden.

Onder iedere oogbol zit vet. Daardoor kan je oogbol in de kas draaien. Een bindweefselschotje houdt dit vet op de plek. Maar naarmate je ouder wordt, neemt de stevigheid van dit schotje af. Daardoor gaat het vet uitzakken en ontstaat de wal.

Vetwallen: Hoe kom je er van af?

Door een onderooglidcorrectie. Di is een vrij kleine chirurgische ingreep. Onder plaatselijke verdoving wordt via een klein sneetje, net onder je wimper, het overtollige vel verwijderd.

De eerste dagen zijn de ogen bont en blauw en zijn de littekens duidelijk zichtbaar. Maar in de week erna trekken de zwellingen al snel weg. Na enkele weken vervagen ook de littekens. Wordt vaak in combinatie met een bovenooglid uitgevoerd, omdat je dan maar één keer de bont & blauw-fase hoeft te doorlopen.

Vochtwallen: Hoe kom je er aan?

Het lymfestelsel voert ’s nachts afvalstoffen en vocht af. Maar als je niet voldoende slaapt, krijgt je lijf niet genoeg tijd om al het vocht weg te voeren met in sommige gevallen vochtwallen als resultaat.

Vochtwallen: Hoe kom je er van af?

Een paar nachten goed slapen en voldoende water drinken, is meestal afdoende. Ook een antiwallencrème kan helpen. Vaak bevat zo’n product ingrediënten die de huid strakker trekken waardoor je meteen wat helderder uit je ogen kijkt. In de regel zijn ze behoorlijk aan de prijs, maar daar staat tegenover dat je het er ook maar weinig van nodig. Het Double Serum Eye van Clarins (€75, 20 ml) verfrist en verstevigt, maar voelt niet vet aan.

Nieuw zijn metalen rollers waarmee je over de wallen gaat. Ze werken verkoelend en daardoor trekt de huid net wat strakker. Plus het geeft een lekker oppeppend gevoel. Een prima tool is de Bright Eyes Cooling Roller van Indah (€15). Ook lekker nadat je een  paar uur intensief naar je pc hebt zitten turen.