Perfecte Paas-cocktail: de Amaretto Sour

Ook de rest van het jaar is ‘ie goed te drinken.

De Amaretto Sour cocktail is bezig aan zijn revival. De Amaretto Sour vond zijn weg naar het grotere publiek in de jaren ’70, toen Italiaanse immigranten de likeur introduceerden aan de rest van het Westen. Stond 2021 in het teken van de wederopleving van de Espresso Martini, dan staat 2022 in het teken van de heropkomst van de Amaretto Sour.

De Italiaanse cocktail maak je met Amaretto, citroen en een laagje eiwit. Amaretto is zowel zoet als bitter, met een herkenbare amandelsmaak. De naam Amaretto is afgeleid van het Italiaanse woord amaro, dat voor ‘bitter’ staat (al is het dan weer niet hetzelfde als het Italiaanse digestief Amaro).

De likeur kennen de meesten onder ons als de vierkante Disaronno-fles met vierkante dop, alhoewel dit officieel geen Amaretto is. Disaronno originale bestaat uit amandelen én perziken, terwijl authentieke Amaretto alleen uit amandelen hoort te bestaan. Onze favoriete Amaretto is van Lazzaroni 1851, die nog op authentieke wijze wordt gemaakt. Deze likeur heeft een krachtige, zoete smaak van bitterkoekjes en amandelen.

Liever een andere cocktail maken? Meer cocktail recepten vind je hier.

Amaretto Sour cocktail recept

Ingrediënten

Voor één Amaretto Sour cocktail.

  • 50 ml Amaretto, zoals Lazzaroni 1851
  • 25 ml vers citroensap, ongeveer een halve citroen
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel suikersiroop 
  • IJsblokjes
  • Eventueel: 1 Luxardo Maraschinokers en/of 1 sinaasappelschil (ter garnering)

Bereidingswijze

Neem een (vers) ei en scheid het eiwit van het eigeel. Vul een cocktailshaker met Amaretto, citroensap, eiwit en suikersiroop. Shake de shaker totdat het geheel goed is gemengd. Voeg de ijsblokjes toe en schud nogmaals. Zeef de inhoud van de shaker over een (leeg) whiskyglas. Garneer de cocktail met een Luxardo Maraschinokers of een sinaasappelschil-twist.