De best scorende original series van Amazon Prime

Streamingdiensten zat, maar wát ga je kijken? We duiden je graag.

Entertainment
Dit is in oktober te zien op HBO Max
Door Jorrit Niels
Entertainment
Dit verschijnt deze maand nieuw op Netflix
Door Lisanne Meeder

Met de gezonde mix van original series en oude klassiekers, heeft Amazon Prime meer dan genoeg content om een heel leven te vullen. Internationaal gezien is Amazon Prime een behoorlijk grote Netflix-concurrent. Genoeg te zien dus, maar de echte vraag bij elke streamingdienst blijft telkens: wát ga je kijken? Daarmee helpen wij je graag. Dit zijn de 14 beste Amazon Prime series, van laag naar hoog gerankt op IMDb-rating (★).

Amazon Prime: beste series

The Man in the High Castle (2015-2019) ★ 8,0

In de Amazon Prime serie The Man in the High Castle staat één vraag centraal: wat als Nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog wél had gewonnen, hoe zou ons leven er dan uitzien? In de serie is Amerika getransformeerd tot het speelveld van de Duitse Nazi’s en de nationalistische Japanners. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Amerikaanse auteur Philip K. Dick, dat in 1962 is gepubliceerd. Niemand minder dan filmregisseur Ridley Scott (GladiatorBlade RunnerThe Mauritian) heeft gewerkt aan de productie van de serie en dat zou zomaar eens het geheim achter het succes van The Man in the High Castle kunnen zijn.

Good Omens (2019-2022) ★ 8,0

In 2019 tekenden duizenden Christelijke gelovers een petitie om de zesdelige-serie Good Omens van Netflix te halen, omdat het satanisme zou normaliseren. Helaas klopten ze aan bij de verkeerde streamingdienst: Good Omens is te zien op Amazon Prime, niet op Netflix. Wie wél is gediend van een humoristische serie over het einde der tijden is bij Good Omens aan het juiste adres. De verfilming van Neil Gaimans gelijknamige boek gaat over de engel Aziraphale (Michael Sheen) en de demoon Crowley (David Tennant).

Upload (2020-?) ★ 8,0

De trailer van Upload doet de Amazon Prime serie zelf geen eer aan; het verhaal gaat veel dieper dan het oppervlakkige geneuzel dat te zien is in de trailer. We zien hoe Nathan Brown (Robbie Amell) in het ziekenhuis belandt na een zelfrijdend auto-ongeluk, waarna hij de keuze moet maken: wil hij naar de operatiezaal of wil hij geuploadt worden? Hij kiest voor de laatste optie en eindigt in een virtueel hiernamaals, genaamd ‘Lakeview’. Hier moet hij zijn nieuwe virtuele leven zien te navigeren.

All or Nothing: Manchester City (2018) ★ 8,2

Amazon Prime heeft meerdere sport-documentaireseries gemaakt met de titel All or Nothing, zo is er ook eentje van Tottenham Hotspur en de New Zealand All Blacks. In de series krijg je een inkijkje in de wereld van het desbetreffende team, van vergaderzaal tot aan kleedkamer. De All or Nothing: Manchester City serie is echter het best beoordeeld op IMDb. Niet gek, want het voetbalseizoen in 2017/18 was recordbrekend voor Manchester City. De nieuwste serie All or Nothing: Arsenal verschijnt hoogstwaarschijnlijk in augustus op Amazon Prime.

Reacher (2022-?) ★ 8,3

Alan Ritchson (Titans) is Jack Reacher, een The Hulk-light die toevallig net zo’n goede speurneus als Sherlock Holmes blijkt te zijn. Wanneer hij naar het kleine plaatsje Margrave in het Amerikaanse Georgia reist, wordt hij beschuldigd van een moord. Hij probeert met zijn speurneustalent zijn onschuld te bewijzen. Reacher is een makkelijke serie die niet vies is van het nodige smijtwerk, maar op zijn tijd ook een zwak heeft voor romantiek.

James May: Our Man in Japan (2020) ★ 8,3

Aandoenlijke, lieve James May, de zondebok van The Grand Tour, heeft in 2020 twee eigen bijzonder succesvolle Amazon Prime series uitgebracht. James May: Oh Cook! scoort op IMDb een trotse 7,5 en James May: Our Man in Japan een denderende 8,3. Het geheime wapen in de serie over Japan is zijn verfijnde incompetentie, want zelf weet hij eigenlijk ook vrij weinig over koken of het Aziatische land. In Our Man in Japan ontdek je dus samen met May wat voor wonderlijks Japan te bieden heeft en word je langzamerhand moe van zijn slappe doch hilarische haiku’s.

The Expanse (2015-2022) ★ 8,5

In The Expanse waan je je in het jaar 2200, waarin Aardlingen, Marsbewoners en ‘Belters’ permanent leven, wonen en werken in de ruimte. Voor misdaadonderzoek naar een vermiste vrouw worden twee mannen, een doorgewinterde rechercheur en de kapitein van een ruimteschip samengebracht. Het doel: een queeste door het zonnestelsel, met als eindpunt het grootste complot ooit aan het licht te brengen.

Mr. Robot (2015-2019) ★ 8,6

Rami Malek (Bohemian Rhapsody, No Time To Die) speelt Elliot Alderson, een IT-beveiligingsspecialist die de nodige problemen heeft. Overdag werkt hij bij een internetbeveiligingsbedrijf, maar ’s nachts gebruikt hij zijn hackerskunsten op een andere manier. Hij wordt benaderd door de mysterieuze ‘Mr. Robot’ (Christian Slater), die Elliot vraagt om lid te worden van een hackersteam genaamd ‘fsociety’. Daarmee wil hij het internetbeveiligingsbedrijf vernietigen om mensen te bevrijden van al hun schulden.

The Last Narc (2020) ★ 8,6

The Last Narc is een vierdelige documentaireserie over de moord op de Amerikaanse DEA-agent Enrique ‘Kiki’ Camarena, die naar Guadalajara verhuisde om Félix Gallardo’s drugskartel op te rollen. Dat ging, zoals je kan verwachten van drugsbaronnen, niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk wordt Camarena opgepakt, gemarteld en zelfs vermoord door het kartel. In The Last Narc zie je hoe het onderzoek naar deze liquidatie leidt tot veel grotere complotten dan eerst gedacht.

The Marvelous Mrs. Maisel (2017-?) ★ 8,7

The Marvelous Mrs. Maisel vertelt het verhaal van Miriam Maisel (Rachel Brosnahan). Zij is een jonge Joodse gezinsvrouw uit de jaren ’50, die haar leven tot in de puntjes heeft uitgedacht. Totdat haar man vreemdgaat en een einde maakt aan hun huwelijk. De avond waarop ze dit nieuws te horen krijgt, komt ze er in een wilde escapade achter dat ze een talent heeft voor stand-up komedie. Ze pakt de talentontdekking met beide handen aan en in de Amazon Prime serie zien we hoe zichzelf tot zelfstandige én komische vrouw ontpopt.

The Boys (2019-?) ★ 8,7

De Amazon Prime serie The Boys is gebaseerd op een comicreeks waarin superhelden echt zijn, maar toch niet zo ‘super’ blijken. De helden zijn geen moraal superieure goeddoeners die alles over hebben voor de mensheid, maar juist gebrekkige mensen die volledig worden geconsumeerd door hun krachten. The Boys is een zwarte komedie met in de hoofdrollen onder andere Karl Urban (Star Trek) en Anthony Starr (The World’s Fastest Indian).

Het derde seizoen van The Boys verschijnt binnenkort op Amazon Prime

Fleabag (2016-2019) ★ 8,7

Het met meerdere Emmy’s bekroonde Fleabag is één van de beste series op Amazon Prime. De Londense Fleabag is een seksverslaafde dertiger, die met de een na de andere man naar bed gaat bij gebrek aan een beter doel in haar leven. Ze worstelt onder andere met een slecht runnend cavia-café, haar relatie met haar emotioneel afwezige vader (Bill Paterson) en overspannen zus (Sian Clifford) en het feit dat haar beste vriendin er niet meer is. Fleabag is een confronterend verhaal over hoe het leven niet altijd gaat zoals je zou willen dat het gaat, maar dat in ieder geval een lach te voorschijn weet te toveren.

The Grand Tour (2016-?) ★ 8,7

Nadat de BBC het contract van Top Gear-hoofd Jeremy Clarkson beëindigde, besloot hij met de andere twee presentatoren van het succesvolle autoprogramma (Richard Hammond en James May) zijn carrière bij Amazon Prime voort te zetten. Zo ontstond in 2016 The Grand Tour, het autoprogramma waarbij de mannen nagenoeg dezelfde layout als Top Gear aanhouden. Het trio bezoekt exotische landen, test (bijzondere) voertuigen uit en maakt de slechtste en droogste grappen mogelijk. Al met al een heleboel vertier.

Clarkson’s Farm (2021-?) ★ 9,1

Clarkson’s Farm is zonder twijfel mijn favoriete Amazon Prime serie van 2021; de torenhoge IMDb-rating beaamt dat ik niet de enige enthousiasteling ben. In de serie documenteert Clarkson de opbouw van zijn eigen semi-professionele boerderij in de Cotswolds. De beste man begint totaal onbezonnen aan het project en gaandeweg komt hij erachter dat boerderijwerk niet zonder obstakels te beoefenen is. Van (Lamborghini-) trekkers tot aan pasgeboren lammetjes en van mislukte oogsten tot aan boeren-vriendschappen; het ontwapende verhaal heeft ’t allemaal.

Entertainment
Dit is in oktober te zien op HBO Max
Door Jorrit Niels
Entertainment
Dit verschijnt deze maand nieuw op Netflix
Door Lisanne Meeder

One thought on “De best scorende original series van Amazon Prime

Comments are closed.