De 3 coolste (onbekende) Amerikaanse horlogemerken

Kijk ook eens buiten Zwitserland en Japan voor je volgende horloge.

Er is meer te vinden in horlogeland dan Swiss Made. Vlak Japan en Duitsland niet uit, maar de VS is ook bezig met een bescheiden opmars. Niet gek als je weet dat de Verenigde Staten voor de Tweede Wereldoorlog één van de marktleiders was als het ging om handgemaakte horloges. We kiezen er drie voor je uit. Voor als je eens ‘iets anders’ wil.

Vortic

De meest unieke van dit trio. Vortic Watches gebruikt oude en gereviseerde onderdelen van Amerikaanse horlogemerken die verloren zijn gegaan. Voornamelijk onderdelen uit zakhorloges die ze stoppen in een 3D-geprinte stalen kast. Uiteraard worden de onderdelen, die geproduceerd zijn tussen 1890 en 1950, eerst grondig gerestaureerd en gekalibreerd voordat ze in het uiteindelijke model belanden. Niet teveel schoonmaken natuurlijk, want dat zou het vintage karakter schaden. Op de site van Vortic is het mogelijk om je horloge compleet samen te stellen en zelfs het merk te kiezen waarvan je de ‘donor-onderdelen’ wilt gebruiken.
Vanaf €2.300

Martenero

Opgericht in 2013 met een modern uiterlijk. Vanbinnen vind je een prima Japans Miyota uurwerk, met verrassende complicaties in deze prijsklasse zoals een gangreserve-indicator. Een sympathieke start-up uit New York, waar de horloges ook worden ontworpen en gefabriceerd.
Vanaf €670

Kobold

De pay-off van Kobold is ‘Embrace Adventure’ en dat is geen overdreven statement. Klimmers namen ‘m al mee naar de top van Mount Everest en Navy SEALS hebben een Kobold gedragen tijdens geheime missies. Zo was de Kobold NEC 5326 jarenlang enkel voor de Amerikaanse marine bestemd. Slim aangepakt natuurlijk door Kobold, maar het merk doet meer dan leuke marketingpraat. De kast wordt al volledig in de VS gemaakt en ook zijn zoveel mogelijk onderdelen van Amerikaanse makelij. Het doel is om uiteindelijk een 100 procent Amerikaans horloge te kunnen maken.
Vanaf €3.000