Alles wat je moet weten om beter te worden in sport

Je hoeft geen bioloog te zijn, maar een beetje basiskennis van anatomie kan je helpen om beter te worden in jouw discipline.

Alles wat je moet weten over spieren, pezen en botten

Als het om anatomie en sport gaat, ligt de focus vaak al snel bij spieren. Logisch: het zijn de spieren die zorgen dat we in beweging komen én die groeipotentie hebben. Waardoor we fit en sterk blijven, en aan het moderne schoonheidsideaal voorzien).

Die spieren zitten daarentegen vast aan onze botten via pezen. Pezen zijn supersterk en elastisch, maar kunnen ook overbelast raken tijdens het sporten. Vooral de pezen rond de schouders, knieën en enkels zijn gevoelig wanneer ze zwaar belast worden. Het herstel van een pees kan lang duren, dus voorzichtig omgaan met je pezen is cruciaal.

En dan zijn er nog de botten, de kern van ons lichaam. Botten beschermen onze organen en zorgen dat we, door het aanspannen van de spieren en het begeleiden van de energie via de pezen, in beweging komen. Botten worden sterker wanneer ze onder stress worden gezet. Krachttraining heeft dus niet alleen een positief effect op je spieren, maar ook op je botten.

Om precies te begrijpen wat de functie van spieren, pezen en botten is, heeft YouTube-kanaal Sportology drie geanimeerde video’s gemaakt, waarmee je in tien minuten je basiskennis kunt opschroeven. Je vindt de video’s hieronder!