Andrew Scott is ‘Ripley’ in eerste met noir doordrenkte trailer

Sixties New York en Italië, gefilmd in zwart-wit en met een hevige scheut film noir. Heb je meer nodig?

Andrew Scott staat op dit moment nogal ‘in the picture’. De acteur die voor het eerst opviel in Sherlock als aartsvijand Moriarty en later voor velen onweerstaanbaar werd als de ‘Hot Priest’ uit Fleabag, speelt op dit moment in het steengoede en zeer ontroerende All Of Us Strangers (vanaf 25 januari in de bioscoop).

Over ruim twee maanden kun je ‘m weer bewonderen, maar dan op je tv in Netflix’ Ripley. Oorspronkelijk gemaakt voor Showtime, maar door een tussentijdse verkoop is ‘ie gewisseld tussen de streamers.

De serie, geregisseerd en geschreven door Steven Zaillian, die onlangs Martin Scorsese’s The Irishman schreef en HBO’s onvolprezen The Night Of, volgt Scott’s Ripley, beschreven als ‘een oplichter die begin jaren zestig langs New York en Italië schraapte’. Hij wordt ingehuurd door een rijke industrieel om naar Italië te reizen en de zoon van de man, Dickie Greenleaf, over te halen om terug te keren naar de VS. Het begin van een periode vol bedrog, fraude en moord.

Samen met Scott, die ook producer is van de show, zullen Johnny Flynn en Dakota Fanning de andere hoofdrollen voor hun rekening nemen. Flynn speelt Dickie Greenleaf, de ‘zoon’ die het slachtoffer wordt van Toms plannen, terwijl Fanning Marge Sherwood speelt, Dickie’s vriendin die Tom begint te wantrouwen.

Ripley, van schrijver en producer Steven Zaillian, vindt zijn oorsprong in de roman The Talented Mr. Ripley als onderdeel van een vijfdelige boekenreeks van Patricia Highsmith die tussen 1955 en 1991 werd gepubliceerd.

Het boek is de afgelopen jaren vele malen verfilmd. Dit omvat een Franse bioscoopversie genaamd Only the Sun Was Witness uit 1960 met Alain Delon in de hoofdrol als Tom Ripley. In 1999 volgde een verfilming die vandaag de dag nog steeds bekend is, met de titel van het boek: The Talented Mr. Ripley. In de hoofdrollen Matt Damon, Jude Law en Gwyneth Paltrow. De film ontving vijf Oscar- en vijf Golden Globe-nominaties, maar bleef bij beide prijsuitreikingen met lege handen achter.

John Malkovich zie je overigens ook in de trailer, in een nog onbekende rol. Malkovich speelde in 2002 een oudere Tom Ripley in Ripley’s Game. En Anton Corbijn is op dit moment bezig met zijn nieuwe speelfilm Switzerland, een film over Ripley-schrijver Patricia Highsmith, met Helen Mirren in de hoofdrol.

De achtdelige Ripley zie je vanaf 4 april op Netflix. De eerste, uiterst sfeervolle, teaser, zie je hieronder.