Als er één film is die je dit jaar niet mag missen, dan is het Anora. Deze melodramatische komedie giet het Assepoester-sprookje in een modern jasje, waarin een sekswerker en Russische oligarchenzoon de hoofdrollen spelen. De scherpe dialogen, visuele flair en gedurfde maatschappelijke thema’s maken het een film die nog lang in je hoofd blijft hangen.
Ieder jaar in december ontvangen ‘Cinevillers’ – filmhuisliefhebbers met een kortingspas – een e-mail met de vraag om hun top 5 favoriete films van dat jaar door te geven. Vorig jaar werd Aftersun uitgeroepen tot favoriet, met andere titels zoals Past Lives en Oppenheimer die eveneens hoog scoorden. De top 5 van 2024 wordt later deze maand bekendgemaakt, maar op sociale media lijkt één film er met kop en schouders bovenuit te steken: Anora. Bovenal won de film de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes eerder dit jaar.
Waarom krijgt deze fillm van regisseur Sean Baker (The Florida Project, Tangerine) zoveel lof van kenners en filmfanaten? Dat heeft hij te danken aan de 25-jarige hoofdrolspeelster Mikey Madison. Met haar oprechte acteerwerk creëert ze begrip en emotie voor het verhaal van Ani, een jonge sekswerker in Brooklyn, die balanceert tussen overleven en dromen. Wanneer ze een Russische oligarch ontmoet tijdens haar werk, opent dat deuren naar een onbekende wereld vol geld en macht. Maar hoe dichter ze haar sprookjesleven nadert, hoe meer ze haar echte identiteit dreigt te verliezen. Madison weet Ani’s complexiteit fijn neer te zetten: met een combinatie van kwetsbaarheid en humor word je compleet meegesleept in de film.
Daarnaast speelt Bakers unieke filmstijl een grote rol in het succes van de film. Zijn vermogen om realistische verhalen te vertellen met een esthetisch oog voor detail maakt Anora niet alleen ontroerend, maar ook visueel een feestje om naar te kijken. Zo kennen we hem al van zijn eerdere films, waaronder het pastelkleurige motel dat wordt gerund door Willem Dafoe in The Florida Project. Maar ook in Anora is dat het geval, met de kleurijke en contrastrijke cinematografie benadrukt hij de dualiteit in Ani’s leven: van de glamour van haar dromen versus de harde realiteit. Voeg daar een goede soundtrack en scherpe dialogen aan toe, en het resultaat is een film die je niet snel zult vergeten.
Anora is nu te zien in de Nederlandse bioscopen.