Vandaag eren we Anthony Bourdain op Bourdain Day

De geboortedag van deze legende is dankzij fans een onofficiële feestdag geworden en dus staan wij er even kort bij stil.

Op 25 juni vieren Anthony Bourdain-fans over de hele wereld Bourdain Day. Op deze onofficiële feestdag staan we even stil bij deze legendarische kok, schrijver, programmamaker en meesterverteller, die op 8 juni 2018 overleed.

Over Anthony Bourdain, zijn quotes, levensmotto’s, boeken en tv-programma’s kun je hele boekwerken schrijven. De kleurrijke Amerikaan begon zijn carrière als chef, maar vergaarde vooral faam door zijn fantastische boek Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. Hiermee deed hij een boekje open over hoe het eraan toeging in keukens over de gehele wereld.

Een jonge Tony

Zijn eerlijkheid en openheid werd hem niet echt in dank afgenomen. Mensen uit de industrie hadden zoiets van: “What happens in the kitchen, stays in the kitchen.” Maar daar had Tony, zoals wel vaker flink maling aan. Zijn humoristische manier van schrijven en zijn grofgebektheid als verteller – hij nam nooit een blad voor de mond – leverde hem bijkans een cultstatus op. Het had ook een keerzijde: Bourdain leed al langer aan depressies en liet heel sporadisch vallen ‘een leven vol demonen met zich mee te dragen’.

Er volgde nog enkele zeer succesvolle boeken en de charismatische Bourdain, een verteller die – als hij eenmaal begon niet kon stoppen met praten – vergaarde een wereldwijd publiek dat niet kon stoppen met luisteren en kijken. Al gauw kreeg hij met A Cook’s Tour en Anthony Bourdain: No Reservations eigen tv-programma’s, waarin hij de wereld bereisde, op zoek naar bijzondere keukens, gebruiken, rituelen en alles wat met eten te maken had.

Een paar jaar later, na het mindere The Layover, klopte CNN op de deur. Of hij voor hen een culinair reisprogramma wilde maken. Dit werd Anthony Bourdain: Parts Unknown. Mister Cool Bourdain was inmiddels ingeburgerd als stoere chef/auteur/progammamaker en had inmiddels wereldwijd veel fans vergaard. Onder hen ook vele celebrities. Zodoende werd de openingstune voor Parts Unknown door niemand minder dan vrienden Mark Lanegan (Screaming Trees) en Joshua Homme (Queens of the Stone Age) verzorgd. Iggy Pop was een goede vriend van hem en in een van zijn afleveringen drinkt hij een biertje en eet hij een hapje in een Vietnamees eethuisje met Barack Obama. Het zegt wat over de stoere rock-‘n-roll-status van Bourdain.

Tony met vriend Iggy Pop

Vooral in Anthony Bourdain: Parts Unknown was Tony op zijn best. Los van de geweldige belevenissen die hij meemaakte, de meest bijzondere plekken die hij aandeed en al het bijzondere eten dat hij verorberde, was het programma vooral ook extreem leerzaam. Het culinaire gedeelte was soms ondergeschikt aan Tony’s verhaal en reis. De afleveringen gingen vaak over (sub)culturen, buitenbeentjes, de randjes opzoeken en Tony was helemaal in zijn element. Helaas is dit programma ondanks de aanwezigheid van de vele streamingdiensten in ons land, niet te zien.

Een legendarische aflevering: een pilsje en hapje met Obama

Tony kampte zelf met een zwaar verleden – drank en drugs – en zoals eerder gemeld met depressies. Op 8 juni 2018 maakte hij een einde aan zijn leven. Op 25 juni, op Bourdain Day, eren we Tony!

Loop je zelf rond met gedachten over zelfdoding? Professionele hulp kan helpen. Praat erover. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of telefonisch via 0800-0113. Praten en chatten kan anoniem.