Zo voorkom je dat je fiets gestolen wordt

Elf adviezen die ervoor gaan zorgen dat jouw fiets langer van jou blijft.

In Nederland worden jaarlijks een kleine 500.000 fietsen gestolen. Dat zorgt in totaal voor zo’n €600 miljoen euro aan schade. Logisch nadenken en wat extra handelingen zorgen ervoor dat jij en je barrel nog lang een duo vormen. Bron van onderstaande adviezen is de Fietsersbond.

Gebruik verschillende sloten

De meeste dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt ontmoedigend (een dief kijkt dan liever verder) en als hij wél toeslaat; vertragend.

Zet je fiets aan een paal of brug vast

Bevestig je fiets aan de zogenoemde ‘vaste wereld’, bijvoorbeeld een brugleuning, zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.

Slot door frame én voorwiel

Maak je fiets met frame én voorwiel aan de vaste wereld vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is. Maak je slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.

Laat het kettingslot niet bungelen

Gebruik je een kettingslot, dan is het beter om de ketting een paar keer om paal en fiets te wikkelen dan om het los te laten bungelen. Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang (of het uiteinde ervan) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.

Zet ‘m in het zicht

Fietsdieven houden niet van pottenkijkers. Stal je fiets daarom tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken.

Maar let op: Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.

Dress down

Een glimmende fiets te midden van oude barrels valt ook bij dieven op. Met een plastic zak over het zadel of ontbrekende spatborden oogt een fiets al minder aantrekkelijk.

Zet je fiets in een bewaakte stalling

En uiteraard: Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt. Originele ideeën om je fiets in huis op te bergen vind je hier.

Fiets weg? Kijk even rond in de buurt

Dieven hebben soms plankjes met wieltjes eronder. Die zetten ze onder het achterwiel. Ze parkeren de fiets dan een eindje verder en halen die dan later op, ’s nachts bijvoorbeeld. Als je fiets weg is, kijk dan even rond in de buurt.

Met een GPS-tracker komt je fiets (bijna) altijd terug

Fietsen met een ingebouwde GPS-tracker komen vaak terug. Helaas is het aanbod vooral beperkt tot elektrische fietsen. En je moet een abonnement op een servicecontract nemen. Maar dan heb je wel de luxe dat een beveiligingsbedrijf achter jouw fiets aan gaat. En de politie geeft voorrang aan gestolen fietsen met een GPS-tracker.

Doe altijd aangifte van je gestolen fiets

Doe altijd aangifte als je fiets gestolen wordt. En kijk op de social media-accounts van wijkagenten of de politie. Agenten doen er alles aan om fietsen terug te bezorgen bij de eigenaar. Daarom posten agenten foto’s van fietsen die ze bij verdachten hebben gevonden.

Maak de fiets uniek, bijvoorbeeld door het ingraveren van de postcode. Bewaar het bonnetje en de gegevens van je fiets, het framenummer, merk, de kleur en het type goed.

Vooral het framenummer is belangrijk

Zonder framenummer is niet meer te achterhalen van wie de gestolen fiets is geweest. Een framenummer maakt een fiets uniek en daarom moet je dat framenummer altijd invullen op het formulier als je aangifte doet van een gestolen fiets.

En de aangiftes zijn weer belangrijk om fietsdieven veroordeeld te krijgen. Als de politie dertig fietsen bij een verdachte in zijn schuur vindt, is na controle van framenummers meteen duidelijk of er gestolen exemplaren tussen zitten. Met fietsen waarvan bewezen kan worden dat ze gestolen zijn, heeft de politie een betere zaak. En met aangiftes heb je ook kans je gestolen fiets ooit weer terug te zien. De fietsersbond bestaat al sinds 1975 en komt al die tijd op voor de belangen van fietsers. Wat de bond bereikt heeft lees je hier.