Waarom Antwerpen nooit verveelt

En waarom je in een voormalig bankgebouw niet alleen kunt overnachten, maar ook knap kunt eten.

hotel franq antwerpen

Antwerpen heeft een reputatie te verliezen als creatieve stad. Er is de Koninklijke Academie voor de Kunsten, het Modemuseum, het Fotomuseum, de winkels van Dries van Noten en Ann Demeulemeester. In september van het vorig jaar is ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten weer geopend, na een restauratie van elf jaar.

Zou Antwerpen zo’n fijne plek zijn omdat het zowel de Nederlandse als de Franse cultuur in zich verenigt? In Antwerpen kún je bijna niet slecht eten. En drinken al helemaal niet, zeker niet als je een bierliefhebber bent, maar dat geldt eigenlijk voor heel Vlaanderen.

Voor een city trip naar Antwerpen is de keuze op allerlei terreinen reuze. ModMod helpt met kiezen.

Waar overnachten

Hotel Franq is een zeer centraal gelegen luxe boetiekhotel met – bonus! – een eigen parkeergarage. Het hotel oogt nieuw; vanaf 2017 is het geopend, in een voormalig bankgebouw.

Die bancaire achtergrond verklaart niet alleen de naam en de monumentale, neo-classicistische architectuur. Dus: veel marmer in de magnifieke foyer, maar evenzogoed veel warm velours.

De 42 kamers zijn ruim en sommige badkamers zelfs nog ruimer, met fijne verzorgingsproducten van Elemental Herbology. Dit is een boetiekhotel zoals boetiekhotels bedoeld zijn. Hier gaat luxe en comfort hand in hand met een vanzelfsprekende service – voor een buitengewoon betaalbare prijs.

Adres: Kipdorp 10-12 // hotelfranq.com

Tip: Reserveer in hotel Franq kamer 416. Vanuit je bad heb je uitzicht op de barokke toren van de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein (waar je op het terras een best Bolleke drinkt om de toren van de andere kant te bewonderen).

Kijken

In het zuiden van de stad, tussen Berchem en Wilrijk, ligt ogenschijnlijk bijna verdwaald het magnifieke museumpark Middelheim. De opstelling in de beeldentuin oogt wat rommelig, maar er valt veel te genieten. 

Klassieke (Rodin), moderne (Giacometti) en modernere (Erwin Wurm) sculpturen wisselen elkaar vrolijk af. De toegang is gratis, maar pas wel op als je de paden verlaat om door het gras te banjeren – hondenbezitters doen hier niet aan opruimen.

Adres: Middelheimlaan 61 // middelheimmuseum.be

Alternatief: Het Centraal Station aan het Koningin Astridplein is misschien wel de fraaiste spoorwegkathedraal van Europa.

Eten

Dineren kan in restaurant Franq, het inpandige restaurant in hotel Franq, waar topchef Tim Meuleneire een Frans-Belgische kaart serveert met hier en daar een internationaal accentje. Al een jaar na de opening wist Meuleneire een Michelinster te veroveren.

Naast het diner op sterrenniveau is er in hotel Franq ook een Gastrobar. Hier geniet je onder toeziend oog van Meuleneire van een ietwat toegankelijkere en prijsvriendelijkere kaart. De gerechten? Denk aan een romige truffelpasta, bisque van schaaldieren en Monte Nevado met Cavaillon meloen.

Alternatief: Gewoon een frietje is in Antwerpern altijd lekker, bijvoorbeeld in Frites Atelier (Korte Gasthuisstraat 32) of Frituur No 1 (Hoogstraat 1).

Winkelen

Graanmarkt 13 is een restaurant, winkel én appartement verdeeld over vier verdiepingen in de stijl van de – inmiddels gesloten, maar nog altijd iconische – Parijse concept store Colette. Het winkelaanbod wordt streng gecureerd. Je vindt er geuren van het Parijse Astier de Villatte, leer van het Newyorkse Feit, huidverzorging van het Duitse merk Less en nog veel meer exclusiefs.

Adres: Graanmarkt 13 // graanmarkt13.com

Alternatieven: RA (Kloosterstraat 13), Your (Kloosterstraat 90), Clinic (De Burburestraat 5).