Een winterse verfrissing: de Aperol Cider Spritz cocktail

De zomerse favoriet, gehuld in een winterjas.

Waar de ene helft van Nederland momenteel thuis in quarantaine zit, bezoekt de andere helft de horeca. Mocht je jezelf aan de juiste kant van deze balans vinden, dan heb ik een tip voor je: bezoek het nieuwe restaurant Il gattopardo aan het Deliplein in Rotterdam. Niet alleen het Siciliaanse gangenmenu smaakt heel erg goed, de cocktails zijn ook de moeite waard. Met in het bijzonder: de Aperol Cider Spritz cocktail, waarvan we het recept graag met je delen.

Bij Il gattopardo waan je je even in een stijlvol Siciliaans buurtrestaurant, waar het eten de Siciliaanse tradities eert. Dat komt omdat de keuken wordt bestierd door de Siciliaan Salvatore, waar hij de traditionele kookkunsten van zijn grootouders en ouders heeft geleerd. De wijnen en de andere dranken die bij de menu’s worden ingeschonken, worden verzorgd door de compagnon van Salvatore: gastheer Vincent.

Voor de goed geprijsde gangenmenu’s kookt Salvatore met seizoensingrediënten en maakt hij gerechten die ook in Sicilië zelf voor je neus zouden kunnen verschijnen. Momenteel bestaat het menu onder andere uit een verrassende amuse van een hartige canneloni, een octopus salade, huisgemaakte maccheroni met porcini, duif of zeebaars en als afsluiter traditionele Siciliaanse patisserie naar keuze.

'Il gattopardo' verwijst naar de gelijknamige Italiaanse cultfilm uit 1963 van regisseur Luchino Visconti. Op de foto hierboven staat de Franse Alain Delon, die één van de hoofdrollen vertolke. Il gattopardo vertaalt naar 'de tijgerkat' op z'n horkerige Nederlands. Dan begrijp je ook direct waarom Salvatore en Vincent voor de Italiaanse benaming hebben gekozen.

Naast dat er uitstekende wijn-pairings zijn bij de gerechten, kan je ook een aantal (Italiaanse) cocktails bestellen. Uiteraard staat de welbekende Negroni op het cocktailmenu, maar er is ook een wildcard: de verrassende Aperol Cider Spritz cocktail. Deze cocktail van het nieuwe Italiaanse restaurant in Rotterdam inspireerde ondergetekende om datzelfde weekend de ingrediënten uit de thuisbar tevoorschijn te toveren. Mocht je daar onderhand ook interesse in hebben gekregen, dan vind je hieronder het recept voor de makkelijk te bereiden Aperol Cider Spritz cocktail.

Il gattopardo, Delistraat 2, Rotterdam

Aperol Spritz cocktail met appel cider

Ingrediënten

  • 75ml Appel cider (bijvoorbeeld Apple Bandit classic appel)
  • 35ml Aperol
  • 65ml Prosecco extra dry
  • scheutje bruiswater
  • 1 kaneelstokje
  • ijsblokjes
  • evt. 1 appelpartje

Bereidingswijze

Doe wat ijs in een in groot wijnglas en giet alle dranken in het glas. Roer de dranken met een cocktail menglepel. Garneer de cocktail met een kaneelstokje en een appelpartje.