De enige echte Koningsdag-cocktail: de Aperol Spritz!

Entertainment
Stanley Tucci over maatwerk, pasta en cocktails
Door Jorrit Niels
Smaak
cointreau margarita
Margarita is jarig!
Door Arno Kantelberg

Alhoewel de Aperol Spritz een hartstikke Italiaanse cocktail is — je vindt de spritzer in zowat iedere Italiaanse stad bij de aperitivo — kan de knaloranje cocktail ook mooi ingezet worden op de oer-Hollandse Koningsdag. Vanwege de bijna-fluoriscerende oranje kleur én omdat het drankje erg verfrissend en feestelijk smaakt.

De Aperol Spritz is een populaire zomercocktail, die verfrissend, verrassend en verkoelend werkt — alhoewel de belabberde weersverwachtingen voor Koningsdag misschien juist om de herfstige Aperol Cider Spritz vragen, met appel cider. In Italië wordt de Aperol Spritz in ieder geval vaak op het terras in de zon gedronken, voorafgaand aan het diner als een typische ‘aperitivo’. Standaard bij zo’n aperitivo hoort een klein bakje naturel chips, of een assortiment aan olijven en ansjovis. In Oostenrijk hebben ze een hoogsteigen spritzer, maar dan op basis van witte wijn en bruiswater. Andere variaties op de Aperol Spritz zijn de Rosé Aperol Spritz of de Limoncello spritz.

Wellicht zien we Koning Willem-Alexander, a.k.a. Prins Pils, op de 27ste ook een Aperol Spritz nuttigen. Tenminste, misschien doet hij liever traditiegetrouw een koude kletser wegtikken.

Liever een andere cocktail maken op Koningsdag? Meer cocktail recepten vind je hier.

Aperol Spritz recept

Ingrediënten

Voor één Aperol Spritz cocktail.

  • 75 ml (3 delen) prosecco
  • 50 ml (2 delen) Aperol
  • 25 ml (1 deel) bruiswater
  • IJsblokjes
  • Sinaasappelschijf

Bereidingswijze

Vul een groot wijnglas met ijsblokjes. Giet de prosecco (als eerste!), Aperol en bruiswater in het glas. Roer de drank kort met een cocktaillepel. Garneer met een sinaasappelschijf.

Mensen die géén fan zijn van de Aperol Spritz, zijn dat doorgaans vanwege de bittere Aperol smaak. Door te spelen met de hoeveelheden — bijvoorbeeld een extra scheutje bruiswater — kan deze cocktail makkelijk worden toegespitst op de persoonlijke smaak.

Tip: bewaar de Aperol in de koelkast, zodat de cocktail extra koud geserveerd kan worden.

Entertainment
Stanley Tucci over maatwerk, pasta en cocktails
Door Jorrit Niels
Smaak
cointreau margarita
Margarita is jarig!
Door Arno Kantelberg