ModMod’s keuze: The Apollo Photobook

Uit de duizenden foto’s van de Apollo-missie, maakten vier jongens uit Amsterdam een selectie met de 225 beste.

De ruimtevaart is hot. Sterker nog, alles wat met ruimtereizen te maken heeft is sinds de ruimtewedloop van de jaren ‘60 niet meer zo populair geweest als nu. Niet zo gek natuurlijk met alle hedendaagse ambitie om ons naar Mars te brengen. Toch was het ooit de VS die als eerste voet op de maan zette met z’n Apollo-programma.

Uit de duizenden foto’s die tijdens de missies van dit programma werden geschoten, maakten vier jongens uit Amsterdam een selectie met de 225 beste. De grafisch ontwerpers en copywriters, werkzaam bij hetzelfde kleine reclamebureau in Amsterdam, wilden het ultieme Apollo-koffietafelboek creëren. Het ultieme fotoboek dat ze alle vier ook zelf wilden hebben door hun fascinatie voor het onderwerp, maar dat simpelweg nog niet bestond.

Full Moon

Iets dat in de buurt kwam was Full Moon door Michael Light uit 1999, dit werd echter gemaakt in een tijd waarin de digitale restauratietechnieken lang niet zo goed waren als vandaag de dag. Ze dropten het idee op Kickstarter en bleken niet de enigen met de fascinatie, want al gauw haalden ze het beoogde bedrag op en gingen ze aan de slag met het project.

Iedere foto werd door de mannen tot in de puntjes onder de loep genomen. Beschadigingen en stofjes werden verwijderd en de kleuren opgetrokken waardoor ze uiteindelijk bijna van het papier knallen zo levendig. “Als je de beelden nu ziet, dan wil je er gewoon heen,” aldus Simon Phillipson, één van de vier makers. Een statement waar niets tegenin valt te brengen als je het boek hebt gezien.

Hasselblad

Naast de foto’s die er nog nooit zo goed hebben uitgezien, hebben de makers ook de rest tot in de puntjes verzorgd. Van het papier en het drukwerk tot aan de binding. Juist omdat er zoveel passie in het project zit wisten de heren het laatst nog levende crewlid van de Apollo 7 te strikken voor een voorwoord. Walt Cunningham’s Apollo 7 was de eerste bemande missie en in zijn voorwoord vertelt hij anekdotes die hij nooit eerder op papier zette. Zoals het feit dat hij de eerste mens is geweest die het complete Himalaya gebergte in één beeld wist te vangen met zijn Hasselblad. Als dat geen puntje op de i is, weten wij het ook niet meer.

Alles in het project ademt passie en dat zie je terug in het boek. Heb je iets met ruimtevaart of met fotografie en beter nog, met beiden? Dan is Apollo VII – XVII een absolute musthave. Apollo VII – XVII kost €95 en is via The Apollo Photobook te bestellen. Hier vind je ook meer info en kun je het boek tevens in combinatie met een ingelijst beeld bestellen. Wil je hem eerst in het echt zien, dan kun je ook terecht bij de American Book Center of Mendo in Amsterdam. De Compact Edition is er ook voor $54,99 via Amazon.