De Maan-missies zoals je ze nog nooit hebt gezien

Sommige van de scènes herken je; ze behoren tot de meest iconische foto’s die ooit zijn gemaakt. Maar anderen heb je nog niet eerder gezien; zeker niet zo gedetailleerd door toedoen van Andy Saunders

Je hebt ongetwijfeld beelden gezien van de eerste maanlanding, het moment waarop de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong ‘een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de mensheid’ maakte. Maar heb je ooit foto’s gezien van de grote mijlpaal? Zo ja, dan waren ze waarschijnlijk korrelig of wazig; simpelweg teleurstellend voor zo’n mijlpaal.

Dankzij het werk van Andy Saunders is dat niet langer het geval. Zijn boek Apollo Remastered bevat honderden gerestaureerde afbeeldingen van de maanlandingen. Ze hebben een scherpte en diepte waardoor je het bijna lijkt te kunnen aanraken.

NASA’s Apollo-missiefoto’s zijn al tientallen jaren op grote schaal verspreid, maar nu zijn geremasterde versies van de afbeeldingen onthuld. Het is nogal opmerkelijk als je kijkt naar de scherpte van de originele afbeeldingen, wat volgens Tim Peake, een astronaut die het boek introduceert, de aanleiding is geweest voor complottheorieën. “Door het ontbreken van atmosferische waas is de helderheid waarmee je in de ruimte kunt zien ongelooflijk. Je kunt heel ver kijken en dat maakt het inschatten van afstanden moeilijk. Er is geen waas, geen stof. Hierdoor is er geen verstrooiing van licht, waardoor de schaduw helder en scherp is. Dat deed veel mensen denken aan studiolicht.”

In de afgelopen jaren heeft Andy Saunders de beste kwaliteit Apollo-afbeeldingen ontwikkeld die ooit zijn gemaakt met behulp van nieuw beschikbare digitale scans, nauwgezette aandacht en geavanceerde verbeteringstechnieken.

Het geeft verbazingwekkende nieuwe inzichten in één van onze grootste inspanningen worden geboden door voorheen onzichtbare ruimtewandelingen, ongelooflijk heldere beelden van astronauten in hun schip, verbluffende nieuwe beelden van de aarde, de maan, en meer. Dit is een boeiend high-definition avontuur in het onbekende en de meest volledige documentatie van alle Apollo-missies tot nu toe.

Bestel hier het boek, Apollo Remastered verschijnt op 25 oktober.

Fotografie: NASA/Andy Saunders

Alle producten zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Als je iets koopt, zou het kunnen dat we een commissie ontvangen.