De Apple Car wordt steeds concreter

Nieuwe patenten onthullen eindelijk wat meer details. We zetten ze voor je op een rij.

Terwijl autoliefhebbers wachten op Apple Car, een project dat al jaren de ronde doet – ook wel bekend als ‘Project Titan’ – worden de plannen voor de auto steeds concreter. Weetjes als een Porsche-designer (Manfred Harrer) die is aangenomen, samen met een aantal Mercedes-ingenieurs, is oud nieuws. Concreter wordt het met een aantal aangevraagde patenten.

Deze onthullen na aardig wat vertraging eindelijk wat nieuwe details. Deze is aangevraagd voor aankomende semi- en volautomatische voertuigen. Hoewel de technologiegigant geen officiële aankondiging heeft gedaan met betrekking tot de lancering van zijn auto, hebben insiders uit de industrie de stappen van Apple op de voet gevolgd en de soorten patenten die het bedrijf indient in de gaten gehouden.

Project Titan

Volgens een rapport van blog Patently Apple heeft het Amerikaanse Patent and Trademark Office in de laatste week van januari 2023 enkele patentaanvragen gepubliceerd voor ‘Project Titan’. Het beschrijft twee technologieën met betrekking tot vensters en ruiten, die kunnen worden gebruikt om niet alleen de mate van tint van het glas aan te passen, maar ook de mate van reflectie en ondoorzichtigheid.

Er staat dat het apparaat een instelbaar vermogen heeft om zowel licht te absorberen als te reflecteren, tot wel 30 procent.

Verder zou Apple ook werken aan een nieuw soort accu. Een zogenaamde Monocel-batterij die minder ruimte inneemt dan accu’s in huidige elektrische auto’s. Dit moet zorgen voor een beter bereik en nog een plus: ze zijn goedkoper om te produceren.

Verder zou een innovatief koplampsysteem in de Apple Car dim- en grootlicht overbodig maken. Nooit meer geflits dus van tegemoetkomende auto’s.

Automative vs. Tech

Een andere patentaanvraag gepubliceerd door Patently Apple beschrijft namelijk een automatisch instelbaar koplampsysteem dat zich kan aanpassen aan verschillende rijomstandigheden in gedeeltelijke en volledig autonome rijmodi. Zowel de kleur als de vorm van de koplampen kunnen worden aangepast.

Toch is de toekomst van de Apple-auto nog steeds onzeker, ondanks de patenten. Dat hebben de afgelopen jaren wel bewezen. Terwijl techfans geduldig wachten op de officiële onthulling van de Apple Car, is het nog niet duidelijk wanneer het techbedrijf ‘Project Titan’ zal realiseren en – zo ja – hoe Apple de hierboven beschreven technologieën gebruikt.

Beelden van een mogelijke auto van Apple circuleren al langer. De vier foto’s hierboven zijn de meest voorkomende.