Alles wat Apple gisteren aankondigde tijdens het iPhone 14-event

Een evolutie voor de iPhone met de nieuwe 14 en 14 Pro, en de Apple Watch wordt de ultieme sport smartwatch met de ‘Ultra’.

De iPhone 14 is eindelijk hier. Onder het motto ‘Far out’ presenteerde Tim Cook woensdagavond de nieuwe iPhone-generatie live vanuit het Steve Jobs Theater in Cupertino. In juni presenteerde Apple al plannen voor nieuwe software-updates. Dit is de hardware waarvoor ze zijn geoptimaliseerd. Al kan je oudere iPhone er waarschijnlijk ook nog mee overweg. Al zal de verleiding lastig te weerstaan zijn met onderstaande gadgets.

iPhone 14 en 14 Pro

Iedereen die flirt met een nieuw toestel moet dit jaar kiezen tussen vier modellen. Er is keuze uit twee basis- en twee Pro-versies, elk met 6,1 en 6,7 inch-scherm. De iPhone 14, de iPhone 14 Plus, de iPhone 14 Pro, evenals de iPhone 14 Pro Max.

De iPhone 14 wijkt qua design niet veel af van zijn voorgangers. Althans op het eerste gezicht. De aluminium behuizing en het Ceramic Shield-front (taaier dan enig ander smartphoneglas) maken de iPhone sterker dan ooit. De 12-megapixel camera aan de achterkant en de verbeterde camera aan de voorkant zorgen voor nog betere foto- en video-opnames – ook bij slechte lichtomstandigheden. De 12 MP TrueDepth-camera van de iPhone 14 integreert voor het eerst in de geschiedenis van Apple autofocus met de camera aan de voorkant. De ‘Action Mode’ zorgt ervoor dat video-opnames ook in beweging een nog stabieler resultaat opleveren.

Nieuwe veiligheidsfuncties zoals ‘Crash Detection’ zullen iPhone-gebruikers helpen om in de toekomst snel hulp te krijgen, zelfs in lastige situaties. De dual-core versnellingsmeter, die krachten tot 256 g detecteert, kan met GPS en een microfoon ernstige auto-ongelukken detecteren en automatisch de hulpdiensten bellen als een gebruiker bewusteloos is of de iPhone niet kan bereiken. De ‘SOS-noodoproep via satelliet’ is ook nieuw voor de iPhone 14-modellen. Deze nieuwe functie kan worden gebruikt om contact op te nemen met nooddiensten, zelfs als de iPhone geen mobiel bereik of wifi-verbinding heeft. Het enige nadeel: de functie ‘SOS via satelliet’ zal in eerste instantie alleen beschikbaar zijn in de VS en Canada.

https://www.youtube.com/watch?v=cgpSBjWutGY

Samen met de iPhone 14 en 14 Plus zijn de iPhone 14 Pro en Pro Max gemaakt voor gebruikers die wat extra toeters en bellen willen. Afgezien van de allereerste 48MP-camera, hebben de modellen elk nieuwe functies, zoals een always-on display en een meer helder scherm. De schermformaten van de twee modellen zijn dezelfde 6,1” en 6,7” als de standaard- en Plus-versies. De iPhone 14 is er vanaf €1.019, de iPhone 14 Pro is er vanaf €1.329.

Apple Watch 8 and Apple Watch SE

Apple heeft een drietal smartwatches onthuld, die derde komt zo. Eerst de nieuwste generatie van zijn ‘standaardversie’, de nieuwe 8. In essentie is het een redder in nood geworden. Deze omvatten temperatuurregistratie, gedetailleerde slaapinzichten en een valdetectie die mogelijk wordt gemaakt door een g-kracht versnellingsmeter en een drieassige gyroscoop. Waarna ‘ie dus zo snel mogelijk hulp zoekt.

Deze nieuwe release is te koop vanaf €499 voor het GPS-model. De nieuwste versie van Apple’s instapmodel SE-smartwatch beschikt ook over deze valdetectie-technologie en wordt aangedreven door een verbeterde dual-coreprocessor. En begint bij €299.

Apple Watch Ultra

Apple vernieuwde de Watch sterk met de Ultra. De Apple Watch Ultra is een indrukwekkend sporthorloge met een 49mm titanium kast, saffierglas en een aangepaste actieknop. Resultaat: een horloge dat zo ongeveer alles kan.

We noemen: 36 uur batterijduur, een waterbestendigheid van 100 meter (realistisch is een duik tot 40 meter), schermhelderheid op een hoog niveau, een drietal microfoons voor kristalheldere gesprekskwaliteit, GPS-upgrades en een paar avontuurlijke bandjes om uit te kiezen. De Apple Watch Ultra kost €999.

AirPods Pro 2

Het is alweer drie jaar na de originele AirPods Pro-oortjes. Nu is daar een geüpgradede versie in de vorm van deze second generation. Naast een aanzienlijk betere geluidskwaliteit, wordt dit tweede-generatie oordopje nu geleverd met dynamische head-tracking, naadloos schakelen tussen apparaten, een adaptieve EQ en gepersonaliseerde spatial audio die een aangepast profiel creëert op basis van de geometrie van je hoofd met behulp van TrueDepth van een iPhone-camera.

De 2e generatie AirPods Pro heeft een MagSafe-compatibel draadloze oplaadcase en biedt tot 30 uur batterijduur met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld, een ingebouwde luidspreker voor audiowaarschuwingen. De nieuwe AirPods Pro kosten €299.