Apple onthult (peperdure) mixed reality bril

De langverwachte Apple-bril is eindelijk hier… maar wel voor $3.499.

We kennen allemaal nog de ellenlange rijen voor Apple Stores. Die zijn er steeds minder, maar maken een comeback, zeker als je het filmpje hieronder checkt. Bijna tien jaar nadat de tech-gigant iets totaal nieuws uitbracht (de Apple Watch in 2015), is eindelijk de langverwachte Apple-bril gepresenteerd.

Na jaren aan geruchten over Apple’s VR/AR-headset, is hier de Apple Vision Pro. Een zogenaamde mixed reality bril die de digitale met de fysieke wereld combineert. Verwacht weer wat tenten voor je lokale Apple Store, als ‘ie begin 2024 uitkomt.

“Bepaalde producten veranderen de manier waarop we naar technologie kijken, aldus CEO Tim Cook, tijdens de Apple Worldwide Developers Congres Keynote. “Met meer dan 5.000 patenten is dit het meest ambitieuze product dat we ooit hebben gemaakt.”

De kans is er dat het ook hun best verkopende kan worden, al helpt de prijs van $3.499 niet mee. Reden hiervoor is de geavanceerde tech aan boord.

Nadat je de headset hebt opgezet, begroet de vertrouwde en intuïtieve iOS-gebruikersinterface waar Apple bekend om staat. Direct integreert de bril zichzelf naadloos in de fysieke ruimte waarin je je bevindt. Alles wat je nodig hebt is je stem, ogen en handen om er doorheen te navigeren.

De weergegeven apps reageren op licht, werpen schaduwen in je kamer en voelen meeslepender aan dan een projector of een traditionele VR-headset. De grootte van foto’s en video’s kan je aanpassen, zodat je van je woonkamer een galerij of een bioscoop kunt maken, versterkt door ruimtelijke audio. Met de augmented reality kun je ook overal waar je bent een werkruimte creëren.

De compacte headset introduceert het eerste ruimtelijke besturingssysteem van Apple (Vision OS) en een nieuwe processor (de Apple R1) is speciaal voor het product ontworpen, samen met de M2-chip die in 2022 uitkwam.

Het gelamineerde glas is ingekapseld in een aluminium frame, met een zacht en flexibel kussen rond de ogen en de verstelbare hoofdband. Een kleine oplaadbare batterij biedt tot twee uur gebruik op een enkele lading. Die overigens met een kleine kabel aan de headset zit en je in je zak kunt steken. Om zo gewicht te besparen op je hoofd. Het heeft ook Bluetooth-connectiviteit, dus andere Apple-producten zoals MacBooks en het Magic Keyboard kun je naadloos aansluiten.

De Apple Vision Pro komt naar verwachting begin 2024 uit en kost $3.499. Een prijs in euro’s zal enigszins vergelijkbaar zijn, maar is nog niet bekendgemaakt. De uitleg hierboven is aardig, maar overtuigend is de video hieronder pas.