Grotere armen kweken middels compound-oefeningen?

Kun je grotere armen krijgen, zonder dag in dag uit biceps curls uit te voeren?

Of is focus op compounds voldoende om ook je armen te laten groeien?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag is het allereerst goed om te weten wat compounds precies zijn. Compound-oefeningen zijn oefeningen waarbij meerdere spiergroepen en gewrichten betrokken zijn. In tegenstelling tot isolatie-oefeningen, die zich richten op specifieke spieren, vragen compound-oefeningen inzet van meerdere spieren tegelijkertijd. Voorbeelden van compound-oefeningen zijn bankdrukken, deadlifen, squatten, pull-ups en barbell rows.

Hoewel bodybuilders zweren bij isolatie-oefeningen om de spieren te laten groeien, is er wel degelijk bewijs dat compounds bijdragen aan de groei van armen, zonder bovengemiddelde focus op isolatie-oefeningen.

  1. Zo richten compound-oefeningen zich primair op grotere spiergroepen, zoals de borst, rug en benen. Tijdens deze oefeningen worden de armen ook actief betrokken als secundaire spieren. Bij een bench press worden de triceps bijvoorbeeld geactiveerd als ondersteunende spieren. Het regelmatig uitvoeren van compound oefeningen kan dus indirecte stimulatie van de arm-spieren bieden, wat kan bijdragen aan armontwikkeling.
  2. Compound-oefeningen zijn veeleisende oefeningen waarbij het hele lichaam betrokken is. Ze bevorderen de afgifte van groeihormonen en stimuleren de spiergroei in het hele lichaam, inclusief de armen.
  3. Compound oefeningen vereisen vaak veel kracht en kunnen helpen bij het opbouwen van algemene krachtontwikkeling. Sterkere spieren hebben over het algemeen meer potentieel voor groei. Door compound-oefeningen op te nemen in je trainingsroutine, kun je de kracht in je armen vergroten en daarmee spiergroei stimuleren.

Negeer isolatie-oefeningen niet

Hoewel compound-oefeningen voordelen bieden voor armontwikkeling, betekent dit niet dat isolatie-oefeningen moeten worden genegeerd. Isolatie- oefeningen richten zich specifiek op de armspieren en kunnen elke spieren in de armen semi-individueel targeten.

Zeker voor bodybuilders is het daarom essentieel om de armen specifiek te trainen. Voor de recreatieve sporters onder ons luidt ons bescheiden advies: doe je compounds en vul je trainingsschema aan met isolatie-oefeningen. Zo combineer je het beste van twee werelden.