Asteroid City is allesbehalve ‘accidentally Wes Anderson’

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

De wereld is een beetje in een Wes Anderson-waanzin beland. De TikTok-trend waarbij video’s worden gemaakt die ‘per ongeluk’ gefilmd in de stijl van Wes Anderson is niet uit je feed te swipen. Het (toch al iets oudere) Instagram-account van Accidentally Wes Anderson heeft miljoenen volgers én een mooi koffietafelboek.

Zijn allernieuwste film Asteroid City, die vanaf juni in de bioscoop is te bezichtigen, benadrukt de kracht van de Wes Anderson stijl. Zelfs de bioscoop waar de film begin juni al draaide, Kino in Rotterdam, had ter gelegenheid van de Asteroid City premiere een Wes Anderson maand ingesteld. Inclusief kekke trailer van het Kino team, die hartstikke expres in de filmstijl van Wes Anderson was geschoten. Gecentreerde shots, kleurrijke pastel-tinten, gestileerde decors die een tijdloze charme bevatten — wat is het toch met het aesthetically pleasing werk van Anderson?

Als een weduwenaar (Jason Schwartzman) zijn vier kinderen naar hun opa (Tom Hanks) in de andere kant van Amerika brengt, valt al snel de auto uit in een afgelegen woestijnplaatsje. De auto is niet in één middag te repareren, en aangezien de Junior Stargazer-conventie toevallig de dag erna plaatsvindt, besluit de weduwenaar te overnachten. Leerlingen en hun ouders uit het hele land bezoeken de conventie, maar de bijeenkomst wordt verstoord door een wereldschokkende gebeurtenis. Op Anderson-esque manier wordt het verhaal neergezet, alhoewel de regisseur voor de gelegenheid zijn eigen stijlregels zelfs voorbijging. Allemaal net even iets absurder, gestileerder en volgepropt met acteurs.

Het was bijna spannend of Wes Andersons’ Asteroid City wel voldoende Wes Anderson zou zijn. Zijn cinematografie krijgt op het internet zoveel kopieën en vervormingen, dat zijn nieuwe film net zo goed een nieuwe kopie had kunnen lijken. Gelukkig is dat niet het geval. Misschien ligt het aan de sterrencast, die in de TikTok-filmpjes missen, en in Asteroid City juist overdadig lijken. Misschien ligt het aan het typische Anderson-script met bijzondere gebeurtenissen en interacties. De nieuwe Wes Anderson-film is in ieder geval allesbehalve accidentally Wes Anderson.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie