Aston Martin teaset 12e generatie ‘DB’

Toegegeven, de informatie is nog wat karig. Maar als Aston Martin met een nieuwe ‘DB’ komt, dan letten we op.

Aston Martin spreekt zelf van een nieuwe generatie van de legendarische DB. Eén die ‘losbreekt van de normen van het GT-segment’. Klinkt indrukwekkend, maar ook nogal vaag. Wat we weten is dat dat de opvolger van de Aston Martin DB11 op 24 mei zijn onthulling heeft. En nu een teaser krijgt in de vorm van drie zeer schaduwrijke foto’s.

We zien de voorkant van de nieuwe auto, het zijprofiel en een blik op het interieur. Aston Martin heeft niet ronduit gezegd dat de volgende generatie DB de DB12 gaat heten, maar we kunnen er wel van uitgaan dat dit het geval is, zeker gezien het feit dat er een Amerikaans handelsmerk is aangevraagd voor de naam.

Battle of Britain

Spy shots hebben al uitgewezen dat we meer een evolutie en facelift krijgen, dan een volledig herontwerp. De meeste veranderingen zijn gericht op de voorzijde, met een grotere grille die wordt geflankeerd door nieuwe koplampen. Ze worden vergezeld door een opnieuw ontworpen voorbumper, een uitgesproken splitter en een geventileerde motorkap die afziet van het clamshell-ontwerp van de huidige auto.

De oorsprong van de DB ligt bij David Browns aankoop in 1946 van het autobedrijf Aston Martin. Tijdens de oorlog legde het Britse merk zich toe op vliegtuigonderdelen, waardoor het negen jaar lang geen auto’s maakte. Dat veranderde met de overname door Brown, die in 1948 zijn eerste 2-Litre Sports-model introduceerde, hoewel er in twee jaar tijd slechts 15 exemplaren van werden gemaakt.

David Brown

Pas bij het debuut van de DB2 in 1950 werd het 2-Litre Sports-model met terugwerkende kracht DB1 genoemd. Sindsdien wordt, formeel of informeel, in bijna elk model van Aston Martin dat wordt uitgebracht, verwezen naar Brown (die het bedrijf in 1990 verkocht). In de jaren 70 week het bedrijf enigszins af van de DB-naam, maar dat veranderde na Browns dood in 1993, met de DB7 en dus zevende generatie.

Uit de teaserfoto’s kunnen we niet veel opmaken, maar we kunnen wel zien dat de nieuwe auto zoals verwacht het vernieuwde vleugellogo van Aston Martin zal hebben. Verder misschien een betere motor verwachten dan in de DB11, aangezien de DB11 een aanzienlijke verbetering was ten opzichte van de DB9 (de DB10 was een gelimiteerde oplage van 10 stuks, speciaal gemaakt voor de James Bond-film Spectre).

Voor het complete plaatje moeten we wachten tot volgende week, 24 mei. Wordt vervolgd…