Ter gelegenheid van het jubileum presenteert het Zwitserse merk een bijzondere selectie. Van moderne materialen tot traditionele haute horlogerie. Welke onder meer bestaat uit een Royal Oak Perpetual Calendar Skeleton, uitbreidingen van de Code 11.59-lijn en indrukwekkende Royal Oaks.
De gelimiteerde Royal Oak Perpetual Calendar Skeleton ‘150th Anniversary’ is een van de meest opvallende stukken in de nieuwe line-up. Het is gemaakt van titanium en Bulk Metallic Glass (BMG), en bevat het kaliber 5135. Dat is een geskeletteerde versie van het kaliber 5134 dat voor het laatst is gebruikt in de limited edition ontworpen door artiest John Mayer. Het 41mm model is gelimiteerd tot 150 stuks en kost ca €182.000 (CHF175.000).
Het zal dan ook geen verrassing zijn dat AP ook met een nieuw perpetual calendar kaliber kwam. Kaliber 7138 om precies te zijn. De nieuwe Royal Oak Perpetual Calendars worden geleverd in een roestvrijstalen kast en band – wat al sinds de jaren 70 wordt gebruikt sinds de eerste Royal Oak van Gérald Genta – met een koningsblauwe wijzerplaat en een volledig 18-karaats zandgouden afwerking. Zandgoud is overigens binnen no-time een nieuwe kenmerkende kleur voor AP geworden.
Beide hebben ze een kastdiameter van 41mm en een bescheiden hoogte van slechts 9,5 mm. Deze verhouding danken ze aan het nieuwe kaliber dat alle functies van de eeuwigdurende kalender op één niveau integreert – en daardoor zelf slechts 4,1mm meet.
Upgrade
De lay-out van AP’s nieuwe eeuwigdurende kalenderwijzerplaat is wat aangepast. Dagen van de week staan nu op ‘negen uur’, dagen van de maand staan op ‘twaalf uur’ en maanden staan op ‘drie uur’. Een 24-uursindicator is in de dagwijzerplaat geplaatst, met een rood ‘geen correctie’-gedeelte. Tenslotte vinden we een maanfase met daaronder de AP-naam op ‘zes uur’.
De Code 11.59-collectie krijgt ook een uitbreiding. Hier heeft de Perpetual Calendar een 18-karaats witgouden kast van 41mm. Een meer traditionele interpretatie van de dag-maand-datum-maanfase wijzerplaat die de nadruk legt op het uurwerk in plaats van op de kast.
Een eeuwigdurend kalenderhorloge is een zeer complex uurwerk, dat spreekt voor zich. AP’s nieuwste eeuwigdurende kaliber heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de 5134. Daar moest je sommige correcties van de subvensters uitvoeren met kleine gereedschappen. Nu worden alle correcties uitgevoerd via de kroon. Kort door de bocht is het hierdoor volgens de horlogemaker ‘onmogelijk om het horloge te desynchroniseren en het mechanisme te beschadigen’.
De kroon heeft nu vier standen, waarbij elke stand een ander aspect van de kalender instelt, afhankelijk van de richting waarin de kroon wordt gedraaid. Dat klinkt intuïtief en relatief eenvoudig, maar het vakmanschap dat ervoor nodig is om dat te bereiken is dit allesbehalve.
Het grote voordeel hier is dus dat als je per ongeluk voorbij een positie gaat, je terug kunt gaan en geen horlogemaker nodig hebt om ‘m te openen en opnieuw in te stellen.