60’s Brutalisme in Audemars Piguet [Re]Master02

Een horloge silhouet zoals je ze niet vaak ziet.

Audemars Piguet doet het allesbehalve rustig aan na het vertrek van voormalig CEO François-Henri Bennhamias. De kleurrijke topman verliet de horlogemaker afgelopen december, waar hij zijn stempel op het merk drukte door in 2023 een omzet $2,7 miljard dollar te behalen, voordat hij het bedrijf overdroeg aan Ilaria Resta.

Ze presenteerden onlangs een rits aan nieuwe modellen, waaronder deze ‘remaster’ dat zijn inspiratie vond in de jaren 60 en het brutalisme. De bouwstijl gebruikte Audemars Piguet in enkele van zijn horloges, onder meer in deze kast van hun eigen goudlegering. Eén die verandert tussen witte en roségouden tinten, afhankelijk van de omgevingsverlichting.

Art Deco vs. Brutalisme

Het is het tweede [Re]Master-model. In 2020 presenteerde het merk de eerste, gebaseerd op een eenmalige en tweekleurige ‘Teardrop’-chronograaf uit 1943. Deze had een art-deco look, ondanks dat hij was aangepast aan het hier en nu. Deze ‘brute’ opvolger van AP is wat toegankelijker, maar met een €40k+ prijs is dat nog steeds relatief te noemen.

Sébastian Vivas, AP’s Heritage and Museum Director: “Audemars Piguet creëerde tussen 1959 en 1963 meer dan 30 asymmetrische modellen waarvan de meeste in minder dan 10 stuks werden geproduceerd. De [RE]Master02 is een fantastische kans om deze vergeten gouden eeuw nieuw leven in te blazen.”

De meeste van die modellen had een beperkte oplage van slechts tien of minder stuks. Het deze week aangekondigde [Re]Master02-horloge is gebaseerd op een model uit 1961, referentie 5159BA, waarvan slechts zeven exemplaren zijn gemaakt.

Geometrische Precisie

De vorm van de kast is bijzonder, maar de wijzerplaat steelt hier de show. De 12 individueel vervaardigde wijzerplaatsegmenten zijn gemaakt met een donkerblauwe PVD-behandeling op indrukwekkende geborstelde oppervlakken en helpen op slimme wijze de tijd te laten zien, zonder afhankelijk te zijn van aangebrachte markeringen. Al deze geometrische precisie wordt geaccentueerd door het afgeschuinde saffierglas.

Terwijl het origineel slechts 27,5 mm breed was, is deze nieuwe met 41mm een stuk groter. De kast is bedekt met een asymmetrisch kristal dat aan de rechterkant gefacetteerd is, zodat het bij de kast past. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar de lengte van de minutenwijzer in vergelijking met de wijzerplaat, deze is kleiner op de posities 6, 9 en 12 uur. AP heeft in het geheim ruimte vrijgemaakt waar de wijzer onder de kast door kan.

Het horloge komt op een alligatorleren band in een bijpassende blauwe kleur met een 18-karaats gouden gesp. Vanbinnen tikt het automatische manufactuurkaliber 7129, dat het kaliber 7121 wijzigt om de datumfunctie te verwijderen, waardoor dit uurwerk een verbazingwekkend dunne 2.8mm meet. Gelimiteerd tot 250 stuks.