Audi staat op F1-grid vanaf 2026

Formule 1 blijft in ontwikkeling, want hoewel Porsche het niet lukte om samen te werken met Red Bull is er wel een ander groot Duits merk opgestaan.

Audi heeft Sauber geselecteerd als strategische partner en door de samenwerking zal het van oorsprong Zwitserse raceteam vanaf 2026 concurreren als het Audi-fabrieksteam met behulp van de krachtbron die door Audi is ontwikkeld voor het toppunt van de autosport.

De Duitse autofabrikant kondigde in augustus al aan dat ze de Formule 1 zouden verrijken als leverancier van een krachtbron en hebben nu een samenwerking met Sauber bevestigd; de Zwitserse constructeur rijdt momenteel onder de vlag van Alfa Romeo, maar dat partnerschap loopt af in 2023.

Sauber zal dan in 2024 en 2025 blijven rijden met de krachtbronnen van Ferrari, zoals nu, voordat Audi het volgende jaar overneemt, waarbij Audi van plan is ‘een belang te verwerven in de Sauber Group’.

Sauber-teambaas Frederic Vasseur: “De samenwerking tussen Audi AG en Sauber Motorsport is een belangrijke stap voor ons team terwijl we vooruitgang blijven boeken naar de voorkant van de grid. Het officiële fabrieksteam van Audi worden is niet alleen een eer en een grote verantwoordelijkheid, het is de beste optie voor de toekomst en we hebben er alle vertrouwen in dat we Audi kunnen helpen bij het bereiken van de doelen die ze hebben gesteld in de Formule 1.”

Het is de tweede volledige fabrieksovereenkomst van Sauber na hun samenwerking met BMW in de jaren 2000. Met als huidig doel terugkeren naar op z’n minst de top van het middenveld. Iets dat op dit moment nog ver te zoeken is.

Sauber, die in 1993 voor het eerst debuteerde in de Formule 1, werkte in 2018 samen met Alfa Romeo, maar werkt nog steeds met een kleiner budget dan bijna al hun rivalen en bevindt zich sindsdien achteraan op de grid.

Markus Duesmann, Chairman of the Board of Management of AUDI AG & Oliver Hoffmann, Member of the Board of Management for Technical Development of AUDI AG

Audi-bestuurslid Oliver Hoffman: “We zijn verheugd dat we zo’n ervaren en competente partner hebben gekregen voor ons ambitieuze Formule 1-project. We kennen de Sauber Group met zijn ultramoderne faciliteit en ervaren team al van eerdere samenwerkingen en zijn ervan overtuigd dat we samen een sterk team zullen vormen.”

Waar Stefano Domenicali, president en CEO van F1, aanvult: “Het is geweldig nieuws om te horen dat Audi een samenwerking aangaat met Sauber. De combinatie van die twee namen is een zeer opwindend vooruitzicht voor onze sport. Het benadrukt het sterke momentum dat de Formule 1 heeft en het geloof in onze strategie om verder te groeien en de sport te verbeteren, terwijl we onze duurzaamheidsplannen realiseren om Net Zero Carbon te zijn in 2030 met geavanceerde duurzame brandstoffen in de auto’s in 2026.”

Audi zal de motoren gaan ontwikkelen vanuit Duitsland, waarbij het chassis waarschijnlijk nog steeds zal worden ontwikkeld door het Zwitserse team. Een motor die deel uitmaakt van de nieuwe generatie F1-motoren die zal beschikken over meer elektrisch vermogen en 100 procent duurzame brandstoffen.