Hoe de auto-industrie ook aan de NFT’s gaat

Ook de autowereld komt niet onder de NFT uit. Pininfarina is één van de eerste met een NFT-veiling van de Modulo, een concept car uit de 70’s.

De Modulo NFT-collectie is gemaakt door kunstenaar Sasha Sirota op basis van nooit eerder vertoonde schetsen die zijn bewaard in het privéarchief van Pininfarina. Het omvat in totaal vijf stukken, elk met een aantal bonussen voor de gelukkige winnaars. Op 24 mei is de online veiling via RM Sotheby’s, met de verwachting dat de NFT’s aardig wat zullen opleveren.

Seventies

Elke NFT bevat een reeks artistieke en experimentele componenten. Elk van hen zal de conceptauto presenteren in een unieke context en in een bepaalde historische setting. Voor elk van hen is gekozen voor vijf decennia als setting: het loopt van de jaren 70 tot 2020.

Alle NFT’s zullen ook originele extra’s bevatten, zoals schetsen van de ontwerpen en exclusieve ervaringen in de ‘echte’ wereld (inclusief een privérondleiding door het bedrijfsmuseum, waarbij voorzitter Paolo Pininfarina optreedt als ‘gids’). Er zullen ook privésessies zijn met het ontwerpteam. Bovendien kunnen NFT-kopers een unieke Metaverse digitale replica van de auto bezitten. Ten slotte zullen de eigenaren worden vereerd met ingelijste fysieke kunstwerken van de conceptauto, die bij elk NFT-pakket hoort.

Pininfarina President Paolo Pininfarina: “We zijn er trots op dat onze eerste NFT-collectie is gewijd aan het nieuw leven inblazen van de Modulo. De in 1970 ontworpen conceptauto is een manifest van Pininfarina’s visie: schoonheid en innovatie om de toekomst te ontwerpen.”

CEO van Pinfinarina voegt toe; “We betreden de NFT-wereld met de bedoeling om de grenzen en mogelijkheden ervan te verkennen. De metaverse is een gebied waar we als producenten van grensverleggende creativiteit al 90 jaar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Ons enorme creatieve archief, het vermogen om de toekomst van design voor te stellen met behulp van de meest geavanceerde technologieën, openen nieuwe wegen voor de economische verbetering van ons merk.”

Ferrari Modulo

Allemaal leuk en aardig, maar wat is die auto nou eigenlijk? De stijl van deze auto, gekenmerkt door twee over elkaar heen geplaatste schalen, is gedefinieerd als ‘de zoektocht naar pure vorm in zijn opzettelijke geometrie’. De Ferrari Modulo, met als volledige naam Ferrari 512 S Pininfarina Modulo, was een concept car uit 1970, geboren als een uniek stuk. Maar wel in de futuristische lijn van meer modellen uit die tijd, zoals Alfa Romeo Carabo, Lancia Stratos Zero en Maserati Boomerang concepten.

De Modulo werd aangedreven door een 557 pk 5-liter V12, voor een geschatte topsnelheid van 354 km/u en een 0 tot 100 km/u in 3,1 seconden. Toegang tot het passagierscompartiment van de Ferrari Modulo is niet via conventionele deuren, maar via de dakopening, die naar voren schuift zodat je plaats kunt nemen op de twee stoelen.