Zie je er met een baard ouder uit?

Lekker zo’n baardje: tikkie nonchalant, stoer ook. Maar er zit een nadeel aan je kaakbegroeiing. Ook een voordeel by the way…

Want wist je dat vrouwen mannen met een baard ouder inschatten dan gladgeschoren types? Dit blijkt uit een studie van een Nieuw-Zeelandse Universiteit. Weliswaar uit 2012, maar toch. Dat geschatte leeftijdsverschil kan oplopen tot wel tien jaar.

Een verklaring hiervoor is dat een baard geassocieerd wordt met mannen van een zekere leeftijd, omdat kinderen nu eenmaal geen baardgroei hebben. En dat is geen nadeel, zoals je wellicht zou denken.

Geslachtsrijp

Een baard maakt mannen, mits in de minderheid vergeleken met gladgeschoren mannen, namelijk aantrekkelijker als partner voor vrouwen. Dat komt omdat een baard een teken is van geslachtsrijpheid zodat vrouwen de kans krijgen zich voort te planten. Want: (nog) geen baardgroei, dan (voorlopig) weinig kans op het verwekken van kroost.

Daarbij komt dat vrouwen partners zoeken die een paar jaar ouder zijn dan zij – deze mannen zijn vaak uitgeraasd en klaar voor kids, zo is vaak het idee – en dan wordt er mede dankzij de baard optisch een paar jaar bij zijn leeftijd geteld.

Bredere kaken

Best wel logisch deze verklaring want evolutionair en revolutionair heeft een baard verder weinig praktisch nut. Integendeel: op het slagveld zette een baard je op twee-nul achter omdat de tegenstander hem vast kon grijpen om je vervolgens trefzeker te onthoofden.

Wel is een baard prima om optisch je gezichtsvorm wat aan te passen, je kunt er je kaken breder door doen lijken. Of je gezicht juist langer. En natuurlijk een weke kin of verzakkende kaaklijn mee verdoezelen.

Meer baardtips vind je hier.