6 tips om een goede baas te worden 

De nieuwe werkweek is begonnen. Volg deze adviezen, dan ontpopt de natuurlijke leider in jou zich als vanzelf.

Welk type leider ben je?

Ontdek welk type leider jij bent. Je kunt niet ‘alles’ zijn voor ‘iedereen’. Met andere woorden je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Door ervaring op te doen in leidinggeven (dat kan als floor manager bij de Albert Heijn, maar ook als aanvoerder van je voetbalteam) ontdek je wat voor leider jij van nature bent. Misschien schuilt er een sociale leider in je, misschien een zakelijke. Wie weet zelfs een vaderlijke.

dalai lama

Huiswerk is niet altijd nodig 

Je hoeft niet alles eindeloos uit te pluizen en te beheersen. Je kunt niet deskundig zijn op elk terrein. Een goeie leider heeft mensen die hij op hun specialisme en kennis weet te benutten. Als leider moet je wel goed geïnformeerd zijn, dat is een vereiste. 

Delegeer 

Ga niet openlijk in discussie, althans niet al te vaak. Probeer tijdens plenaire bijeenkomsten vooral te vragen en te luisteren, zodat je meerdere meningen hoort. Die gebruik je om je eigen standpunt te bewerkstelligen.

Lichaamstaal kan meer zeggen dan woorden 

Beweeg niet onrustig in stressvolle organisaties; wordt niet hyper – dat slaat over op de manschappen. Ken ook de kracht van je eigen oogopslag. Weet wat je blik is, en vooral: weet hoe die blik op anderen overkomt. 

Kantoorbaan? Dit is wat te lang zitten met je doet.

Spreek, maar zég ook echt iets.

Als je spreekt, probeer dan te spreken uit eigen ervaring. Je zult op die manier echter en betrouwbaarder overkomen. Luister minstens zoveel als dat je praat. 

president joe biden

Genereer feedback

Besteed aandacht aan andersdenkenden en mensen met een andere mentaliteit dan de jouwe. Creëer een cultuur waarin mensen zich durven te uiten. Probeer jezelf tot op bepaalde hoogte kwetsbaar op te stellen, in plaats van comfortabel te zetelen in het eigen gelijk. Leer ervan, en overdenk.