Neem je een backpack of koffer mee op reis?

Team Backpack vs. Team Koffer

De afgelopen weken werd er in mijn vriendengroep druk gediscussieerd over de vakantieplannen voor deze zomer. Die plannen lopen nogal uiteen. De een gaat met zijn vriendin naar de Italiaanse kust, de ander gaat vijf dagen van het padje op een festival en nog iemand pakt zijn 55-liter backpack en vertrekt een aantal weken naar Zuid-Amerika.

Dat laatste plan, backpacken door Zuid-Amerika, deed ons op een discussie stuitten. Namelijk: in hoeverre ‘backpacken’ we nu werkelijk? Of, beter gezegd, in hoeverre heb je die backpack écht nodig? In sommige gevallen is het antwoord daarop vrij simpel: niet.

Ikzelf heb gebackpackt — mét backpack. Die was niet altijd even handig, meestal was het een mega zware ‘last’ die in m’n schouders sneed en die ik alleen met behulp van iemand anders op mijn rug wist te hijsen. Dan kwam er nog eens bij dat ik de helft van de tijd mijn spullen kwijtraakte binnenin de rugzak. Alle compartimenten in de backpack kunnen nogal onoverzichtelijk zijn. Waarom ik de backpack dan bij me had? Voor het idee, wellicht. Anders is backpacken logischerwijs niet echt backpacken te noemen.

Een vriend van me is vooral voorstander van ‘backpacken’ met een rolkoffer. Hij heeft een bloedhekel aan de rugzak en wanneer hij in september naar Afrika afreist neemt hij vooral een rolkoffer met zich mee. Koffers zijn een stuk overzichtelijker en niet zo loodzwaar als een backpack (tenzij je ze uiteraard niet te veel optilt). Daarbij moet gezegd worden: die vriend blijft vooral in hotels en hostels slapen en reist met auto’s en bussen. Er valt wat voor te zeggen. Mits je dus op survivaltocht door de rimboe of op de motor op doorreis gaat, is een rolkoffer een prima bagagestuk voor een verre reis.

En toch blijf ik in de discussie Team Backpack vs. Team Koffer tijdens lange reizen waarbij je in hostels slaapt aan de kant van Team Backpack staan. Het mag dan een loodzwaar ding zijn om mee te zeulen, toch komt het in hostels waar je al je bezittingen in kluisjes moet stouwen, bij bergwandelingen die leiden naar hiervoor genoemd hostel, als je moet rennen voor een trein of wanneer je je handen nodig hebt om een kaart te lezen (om maar wat op te noemen) uitermate handig uit. Dan ook: word je überhaupt wel binnengelaten in een backpackershostel met een koffer in je hand?

Lees meer: Niemand wil toerist zijn, toch zijn we het allemaal (en dat is oké)