Het backpackers-dilemma: reis je naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika?

The battle of the continents.

Luxepoezen en cruisehangers maak plaats, dit artikel is vooral geschikt voor avonturiers. We hebben het namelijk over rauw, ongefilterd en zo-goedkoop-mogelijk backpacken. Iets dat iedereen tegenwoordig lijkt te doen — een half jaar reizen na je studie is eerder de regel dan uitzondering, maar ook heel werkend Nederland heeft het backpacken ontdekt. Zéker nu corona bijna verleden tijd lijkt.

In hoeverre je een reis voorbereidt verschilt uiteraard per persoon. De een heeft het liefst de hele route inclusief accommodaties en activiteiten al vastgelegd, terwijl de ander simpelweg een ticket koopt en ‘wel ziet hoe het loopt’. Eén ding moet echter altijd worden besloten: naar welk land(/continent) je de ticket boekt. En zelfs dat kan al een lastig dilemma worden.

De meest populaire regio’s om in te gaan backpacken zijn Zuidoost-Azië en Midden/Zuid-Amerika, vooral vanwege de goedkope prijzen en het lekkere weer in deze regio’s. Om je te helpen bij het backpackers-dilemma, hebben we een beknopte vergelijking gemaakt van de twee regio’s. Wellicht helpt de info je op weg bij het boeken van dat eerste ticket.

Prijzen

Vliegtickets

Vliegtickets naar Zuidoost-Azië zijn doorgaans goedkoper dan vliegtickets naar Zuid-Amerika. Toch kan je met deze tips de goedkoopste vliegtickets boeken naar beide continenten (en zodoende wellicht even veel geld kwijt zijn). Ook mooi meegenomen: nergens in Zuid-Amerika hoef je te betalen voor visa’s. Gemiddeld kost een visum in Zuidoost-Azië €20.

Palawan, El Nido, de Filipijnen.

Hostels

In Azië slaap je gemiddeld voor tussen de 4 en 10 euro per nacht in hostels en in Zuid-Amerika betaal je gemiddeld tussen de 7 en de 15 euro per nacht (voor slaapplekken in een dorm, met een gedeelde badkamer). Zuidoost-Azië is in dit opzicht dus goedkoper.

Al met al zijn zowel Zuidoost-Azië als Zuid-Amerika goedkope bestemmingen voor backpackers. De gemiddelde (low-budget) uitgaven per dag in Zuidoost-Azië bedragen rond de €30. In Zuid-Amerika fluctueert dit bedrag wat meer, maar in landen als Colombia, Peru, Bolivia, Nicaragua en Ecuador betaal je eveneens gemiddeld €30 per dag. Andere Zuid-Amerikaanse plekken als Brazilië, Argentinië en de Galapagos eilanden komen wel duurder uit.

Culinair

Als je de Netflix-serie Street Food mag geloven, dan vind je het allerlekkerste eten en drinken in Azië. Van Thaise Pad Thais en Curry’s, tot Vietnamese Spring Rolls, Indonesische rijsttafels en nog veel meer (onbekend) lekkers. Ook in Zuid-Amerika wordt geëxperimenteerd met de cuisine, maar je zal toch vaak met een bord bonen en rijst eindigen. Iets minder spannend, dus.

Vers fruit in Montevideo, Uruguay.

Natuur

Op beide continenten vind je prachtige natuur. Van stranden vol palmbomen tot vulkanen, jungle’s en bijzonder wildlife. Toch wordt de natuur in Zuid-Amerika bestempeld als minder toeristisch en ruiger. De jungle’s in Zuid-Amerika zijn dikker bebost en zijn een stuk indrukwekkender dan de (in vergelijking) magere jungles van Zuidoost-Azië. Ook de open vlaktes zoals die van Patagonië en de ruige kusten van Chili zul je niet snel in Zuidoost-Azië vinden.

Cultuur

Op het gebied van cultuur hebben beide continenten hun eigen pluspunten. Zuidoost-Azië is wellicht een wat grotere cultuurshock dan Zuid-Amerika, simpelweg omdat de regio’s (en de grote steden) daar ietsje minder verwesterd zijn. Zuid-Amerika kent de indrukwekkende cultuur van de Maya’s, in Zuidoost-Azië speelt het boeddhisme (inclusief de magische tempelcomplexen) een grote rol.

Praktisch

De taalbarrière is in Zuid-Amerika groter (hier word voornamelijk Spaans gesproken), in Zuidoost Azië wordt beter Engels gesproken.

Wat betreft de hostelgangers in deze landen: in Azië is de gemiddelde leeftijd van de backpacker iets lager dan de leeftijd van de backpacker in Zuid-Amerika.

Salar de Uyuni, Bolivia

Een conclusie? Die hebben we niet. Uiteindelijk moet je helemaal zelf bepalen welk continent je kiest. Of je kiest niet, natuurlijk, en gaat gewoon naar allebei. Double the fun!